Predstavnici bh. udruženja žrtava traže da se haška presuda uvrsti u škole

Vijesti 02. apr 201918:28 > 19:56
N1

Predstavnici dvanaest bosanskohercegovačkih udruženja žrtava pozvali su nadležne institucije u Bosni i Hercegovini i međunarodnu zajednicu da se maksimalno angažiraju na otklanjanju naslijeđa politike, ideologije i prakse presuđenog ratnog zločinca i bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i njegovih sljedbenika.

Glavni poziv je onaj na zaustavljanje prakse negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti. Tražit će kažu od obrazovnih institucija u BiH da se zvanične presude Haškog tribunala uvrste u program izučavanja.

Za istim stolom na prvom radnom sastanku predstavnici dvanaest udruženja žrtava rata u BiH i genocida. Tema, što i kako, nakon pravosnažne presude Radovanu Karadžiću. Poruka je jasna.

“Ako ovakvo stanje ostane, onda je potpuno Karadžić u pravu kada je poslao poruku iz Haga, prvi dan nakon presude – ja sam pobjednik, pobjednik je Republika Srpska”, kaže Jasmin Mešković iz Saveza logoraša BiH.

A da, kako kažu tako ne ostane, donijeli su odluku o pokretanju inicijative prema domaćim i međunarodnim institucijama, a u vezi s negiranjem genocida i zločina. Cilj samo jedan:

“I od njih ćemo tražiti implementaciju presude, odnoso sve ono što presuda sadrži, a što je posljedica zločina koji je stvorio Radovan Karadžić sa svojim sljedbenicima, a kako bi postepeno bilo ugašeno”, riječi su Murata Tahirovića, predsjednika Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Odnosno hoće i traže od političara na vlasti, naglašavaju, prvenstveno bošnjačkih, da se, po presudama vrate stvari u prvobitno stanje. Kada Hotić iz udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa kaže:

“Da imamo Bosnu cijelu, da Srebrenica ne smije biti u rukama zločinaca, da tamo ne smije biti policija koja je počinila genocid. Tražićemo da imamo sva prava kao ljudi. Da se sve poništi što su zločinci na zločinu dobili.”

Za Srebrenicu imaju posebne zahtjeve, ističe Nura Begović iz Udruženja građana Žene Srebrenice:

“Da se Srebrenica proglasi kao Distrikt, da bude kao Distrikt Brčko, i da ne dođe jednog dana i da ne bude osveta , na onim koščicama koje su ukopane u Memorijalnom centru.”

Sve izrečeno nema uporišta, tvrdi Milorad Kojić, direktor centra Republike Srpske za istraživanje rata, koji poručuje kako su pripadnici udruženja zapravo dobili instrukcije od bošnjačih političara:

“Ono što je potpuno jasno je da presude Haškog tribunala, gdje je jasno rečeno u osnivačim aktima, da Hag sudi pojedincima, a nikako vladama, narodima, kolektivitietima, tako je da ova incijativa političkog karaktera.”

Podsjećamo, Mehanizam za međunarodne krivične sudove izrekao je pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH u periodu između 1992. i 1995. godine. Sudija je rekao da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja te ga osudio na doživotni zatvor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad