Sve je manje stručnih radnika u BiH: Prva opcija – odlazak vani

Vijesti 03. apr 201916:33 > 19:34
N1

Ekonomski pokazatelji u Bosni i Hercegovini daju različitu sliku. Posljednjih godina konstantan je rast ekonomije, ali ona raste nedovoljno brzo. Broj zaposlenih, prema službenim podacima raste, ali poslodavci tvrde da se suočavaju sa sve manjim brojem stručnih radnika, zbog masovnog odlaska u inozemstvo. Istovremeno, Svjetska banka upozorava da drastično smanjenje novotvorenih radnih mjesta. Građani, s kojima smo razgovarali, uvjereni da ne osjete nikakvo poboljšanje na svom standardu.

Od skoro 96 hiljada novootvorenih radnih mjesta na Zapadnom Balkanu, na Bosnu i Hercegovinu se odnosi svega 7.200, saznaje N1 u Svjetskoj banci. U Srbiji je ta brojka 38 hiljada, Albaniji 35 hiljada, Crnoj Groi više od osam hiljada. U Makedoniji je otvoreno 18 hiljada novih radnih mjesta, dok je na Kosovu zabilježeno smanjenje za skoro 12 hiljada.

Predsjedatelj Vijeća ministara Bih, Denis Zvizdić, pozivajući se na službene podatke, tvrdi da je za četiri godine mandata u Bosni i Hercegovini zaposleno 100.000 osoba.

“Kada smo mi stupili u aprliu 2015. godine, bilo je 717.000 zaposlenih, a u februaru 2019. broj zaposlenih je 810.000. Imamo razliku od 100.000 novouposlenih”, tvrdi Zvizdić.

Svojedobno je i premijer Federacije Fadil Novalić, govorio o dramatičnom povećanju zaposlenosti u svim kantonima.

“Federalni premijer naveo je da je, prema raspoloživim podacima, do povećanja zapošljavanja došlo u svim kantonima, sveukupno 38.000 u ovom mandatu”, navodi se u saopštenju Vlade FBiH od 30.1.2018. godine.

Broj onih koji ne rade u februaru ove godine iznosio je 430.053, što je smanjenje za 3.385 osoba.

“Ovo što mi imamo smanjenje nezapolsenosti je djelimično odlazak u inozemstvo, djelomično u podzemlje, to jeste sivu ekonomiju, i djelomično pasivizacija stanovništva, odnosno neaktivno stanovništvo”, kaže Vjekoslav Domljan, ekonomista.

Da je sve manje stručnih radnika, zbog odlaska u inozemstvo, priznaju i poslodavci.

“Osjećamo, kako ne osjećamo, Pogotovo je problem sa visoko stručnim kadrovima, specijalistima, tehičarima, CNC operateri, IT sektor, vozači. Međutim, nije dovoljno samo povećati platu”, poručio je Mladen Pandurević iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Ekonomija Bosne i Hercegovine raste, ali nedovoljno brzo da bi to građani osjetili, a dovoljno sporo da bismo dostigli nivo pojedinih zemalja Evropske unije tek za nekoliko desetljeća, upozoravaju stručnjaci.

Analiza Svjetske banke pokazuje da je ekonomija Bosne i Hercegovine lani rasla 3%. Projekcije za iduće dvije godine – po 3.4 i 3.9%. Veću stopu rasta imaju Srbija i Kosovo, dok su ostale zemlje Zapadnog Balkana na istoj ravni kao i Bosna i Hercegovina, ili bilježe manji rast.

N1

Stabilnih 3% rasta nije dovoljno, kaže ekonomista Vjekoslav Domljan.

“Ako bi imala tu stopu rasta, onda bi BiH za 23 godine udvostručila dohodak po stanovniku, koji je sada od 5.000 dolara. Tek za 23 godine bismo imali 10.000, gdje je sada Rumunija”, ističe Domljan.

Pitali smo građane, osjećaju li poboljšanje ekonomskog stanja u BiH i evo šta su nam kazali:

“Ekonomsko poboljšanje je za sada slabo. Jedino što možemo istaći jeste da su penzije povećane, nadamo se da ći plate biti povećane u cijeloj BiH.”
“Ja kao građanin i student ne osjećam. Školarine su i dalje visoke, naročite medicinske. Realno, 7.000 maraka je previše za jednu radničku porodicu.”
“Ne osjećam na svom novčaniku poboljšanje. Političari rade svoj posao.”
“Statistika je jedan pokazatelj, a u stvari nije primjenjiv u stvarnom ivotu. Ja imam minimalnu penziju, i ne osjećam nikakvo poboljšanje.”
“Na žalost, ne osjećam.”

Evropska unija i međunarodne financijske institucije pozivaju vlasti da ubrzaju reforme, kako bi osjetio ekonomski napredak.

Poslodavci su predložili i konkretne mjere. Više od dvadeset zakona i podzakonskih akata upućeno je u parlamentarnu proceduru, kako bi bio poboljšan poslovni ambijent i smanjeni nameti u Federaciji, a time, tvrde, oslobođena sredstva za bolje uvjete rada zaposlenima. Tematska sjednica Federalnog parlamenta najavljena je za 10. april.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad