"U slučaju Brexita potreban poseban dogovor za britansko učešće u EUFOR-u u BiH"

Vijesti 05. apr 201915:57 > 16:01
N1

U slučaju Brexita bez sporazuma, bit će potreban poseban dogovor za nastavak učešća britanskih snaga u Misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Jasno smo stavili do znanja Evropskoj uniji da smo spremni za takvu vrstu dogovora kako bi osigurali kontinuitet britanskog učešća, saopšteno je za N1 iz britanske ambasade u BiH.

Ugledni svjetski magazin Politico piše da bi izlazak Velike Britanije iz Evropske unije bez dogovora mogao ugroziti funkcionisanje misije ALTHEA/EUFOR u Bosni i Hercegovini. Prema informacijama iz Brisela, generalna sekretarka EEAS-a, vanjske službe Evropske unije, Helga Schmid upozorila je na ovakav razvoj situacije tokom sastanka sa evropskim ambasadorima u srijedu. Tokom sastanka je također izražena zabrinutost koliko će Evropska unija biti spremna da popuni prazninu koja bi nastala izlaskom Velike Britanije iz ove misije.

Iz Ambasade Ujedinjenog kraljevstva u BiH su za N1 rekli da “Operacija ALTHEA pruža značajan doprinos sigurnom okruženju u Bosni i Hercegovini, te da UK u potpunosti podržava ciljeve ove Operacije i nastavak mandata proisteklog iz UN-ovog Poglavlja VII i Sporazuma ‘Berlin plus'”.

“Nastavit ćemo sa pružanjem podrške tokom procesa napuštanja EU, a planiramo zadržati UK doprinos operaciji i putem dogovora o izlasku i budućem odnosu. U slučaju Brexita bez sporazuma, bit će potreban poseban dogovor za nastavak učešća britanskih snaga u Misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Jasno smo stavili do znanja Evropskoj uniji da smo spremni za takvu vrstu dogovora kako bi osigurali kontinuitet britanskog učešća”, poručili su iz ambasade.

Također, za N1 su iz EUFOR-a potvrdili kako su sve zemlje koje učestvuju u EUFOR-u, bilo da se članice EU ili ne, u potpunosti privržene podršci koju pružaju ovoj misiji.

“Sve države koje sa svojim snagama učestvuju u EUFOR-u, bilo da se članice EU ili ne, u potpunosti su privržene podršci koju pružaju EUFOR-u BiH. Francuska i Portugal nedavno su se vratili u EUFOR, a Velika Britanija je ponovo je izrazila svoju privrženost regiji. EUFOR BiH ostaje u potpunosti sposoban da izvršava svoju misiju u skladu sa mandatom koji prostiče iz poglavlja VII Povelje Ujedinjenih naroda”, poručuju iz EUFOR-a.

Podsjećamo, Operacija ALTHEA/EUFOR koja je pokrenuta 2004. godine nekada je imala blizu 7.000 pripadnika, dok danas ima 600 pripadnika i godišnji budžet od 10,2 miliona eura.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad