Hadžići: Azemin Sadiković oslobođen optužbi za ratni zločin

Vijesti 23. mar 201513:21 > 13:26
N1

Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) izreklo je danas presudu kojom je Azemin Sadiković oslobođen optužbi za ratni zločin protiv civila.

Naime, Sudsko vijeće smatra da nije van razumne sumnje dokazana krivnja optuženog, koji se teretio da je kao pripadnik Oružanih snaga RBiH krajem maja (25. maja ili približno tog datuma) 1992. godine, lišio života četiri civila srpske nacionalnosti u selu Kasatići, zaselak Miloševići, općina Hadžići.

Prema obrazloženju oslobađajuće presude, optužnica u ovom slučaju temeljila se na iskazu jednog svjedoka pod pseudonimom “A”, kojem je Tužilaštvo dodijelilo status ugroženog svjedoka.

Kako je kazao predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Jasenko Ružić, prema Zakonu o zaštićenim svjedocima, presuda se ne može zasnivati samo na iskazu zaštićenog svjedoka, te je Sud u nedostatku drugih dokaza morao izreći oslobađajuću presudu.

Dodao je da analiza dokaza pokazala da je iskaz svjedoka “A” nedorečen, te da mu Sud nije mogao pokloniti vjeru u pogledu identifiikacije osobe koja je počinila spomenuto krivično djelo.

Istovremeno, utvrđeno je da je optuženi Sadiković u inkriminirano vrijeme bio pripadnik rezervnog sastava policije, angažovan u Policijskoj stanici “Hadžići”, te su uzeti u obzir iskazi drugih svjedoka koji su potvrdili da pripadnici aktivnog ni rezervnog sastava policije nisu sudjelovali u napadu na kasarnu bivše JNA “Žunovnica”, odnosno na selo Kasatići u sklopu kojeg je, prema tužbenim navodima, počinjen spomenuti zločin.

Kako je rečeno, radi se o svjedocima koji su tvrdnjama da su u tom napadu sudjelovali isključivo pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane RBiH, dodatno doveli u sumnju tužbene navode.  

Usto, tokom dokaznog postupka provedenog u ovom predmetu u vezu s izvršenjem zločina, koji je optužnicom stavljen na teret optuženom, doveden je izvjesni Hujić, zvani Maca.

S obzirom na to da se radi o oslobađajućoj presudi, troškove sudskog postupka u ovom predmetu snosi Sud, a oštećeni su upućeni na parnicu.

Optužnica u ovom predmetu, koja je potvrđena 8. januara 2013. godine, u međuvremenu, je izmijenjena na način da je činjenični opis optužnog akta preciziran u pogledu određenih termina, odrednica i sintagmi, a u kontekstu pravne kvalifikacije krivično djelo za koje se optuženi tereti odnosi se na član 142. stav 1. KZ-a bivše SFRJ, umjesto na član 173. KZBiH-a, kako je to ranije bilo definisano.  

Inače, procesuiranje ovog predmeta počelo je u Sudu BiH, nakon što se optuženi početkom februara 2013. godine izjasnio da nije kriv, a naknadno je u skladu s utvrđenim kriterijima ovaj slučaj ustupljen KSS-u na riješavanje.  

Budući da se radi o nepravomoćnoj presudi, na nju je dozvoljena žalba Vrhovnom sudu FBiH u roku do 15 dana od primitka njenog pisanog otpravka.