Bh. specijalci demonstrirali znanje pred kolegama iz SAD-a

Vijesti 25. mar 201518:11 > 18:15
N1

Deset pripadnika Specijalne jedinice vojske SAD i po dvadeset pripadnika MUP-a FBiH i MUP-a RS izveli su pokaznu taktičku vježbu na poligonu Oružanih snaga BiH na Manjači. Domaći specijalci su u proteklih mjesec dana prolazili obuku Zajedničkog kombinovanog treninga sa američkom Specijalnom jedinicom.

Kako naoružane negativce opkoliti, razoružati i privesti pravdi – uspjeli su to pripadnici specijalnih jedinica entitetskih MUP-ova na pokaznoj vježbi u ruralnom području.

“Pokazali su da mogu da rade zajedno i mogu se suprotstaviti bilo kakvim izazovima sutra u BiH po pitanju terorizma ili sličnih situacija”, rekao je ministar MUP-a RS Dragan Lukač.

“Uglavnom se to odnosi na prilaze, upade u objekte, lišavanje slobode sigurnosno-interesantnih osoba”, izjavio je zapovjednik Specijalne jedinice MUP-a FBiH Josip Petrić.

Na platou Vojnog poligona na Manjači domaći specijalci su demonstrirali znanja koja su im prenijele kolege iz SAD-a.

“Ova vježba je nastavak obuke koji se već duže vrijeme provodi sa pripadnicima jedinica u FBiH i RS, a prije ovoga proveli smo vježbu spašavanja ranjenika”, kazao je vojni ataše u ambasadi SAD-a Scott Miller.

Američka ambasada je uložila 305.000 dolara u ovaj projekat. Cilj je jasan. Osnažiti domaće sigurnosne službe u borbi protiv terorizma i kriminalnih grupa.

Pogledajte prilog Anđelke Marković.