"Putem istine i sjećanja" počinje obilježavanje godišnjice zločina u Ahmićima

Vijesti 10. apr 201916:23 > 16:27
N1

Pohodom "Put istine i sjećanja", na koji je do sada prijavljeno 500 sudionika, 16. travnja počet će središnji dio obilježavanje 26. godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti u selu Ahmići, u blizini Viteza, koje su 1993. godine ubili pripadnici HVO-a.

“Želimo dostojanstveno preći dionicu od Viteza do Ahmića, kako bismo se sjetili svih žrtava, od tromjesečnog Seje, do 82-godišnjeg starca. Namjera nam je, također, da pošaljemo poruku istine i pozovemo naše susjede na dostojanstven suživot”, kazao je član Organizacijskog odbora Mujo Trako.

Osim pohoda, 16. travnja će biti upriličena komemoracija, te vjerski obred na mezarju u starom Vitezu, dok će kod spomen-obilježja u Ahmićima biti položeno cvijeće i odana počast žrtvama, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsjednik Organizacijskog odbora Advan Akeljić kazao je da će 26. godišnjicu obilježiti interaktivni narativ “Ahmići: 48 sati pepela i krvi” u produkciji SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu, koji će biti prikazan u Osnovnoj školi u Ahmićima te isti dan, u večernjim satima, u Sarajevu.

Ponovno je upozoreno da tijela 29 žrtava iz Ahmića još nisu pronađena te da nisu sankcionirani svi odgovorni za taj zločin.

“Ponovo tražimo od relevantnih institucija da se adekvatno sankcioniraju odgovorni i da budu pronađene sve žrtve. Također, nije nam namjera da bilo koga provociramo nego da katarzom gradimo što bolji suživot u Vitezu”, poručio je Akeljić.

Program obilježavanja 26. godišnjice zločina u Ahmićima počet će 12. travnja, a bit će nastavljen do 18. travnja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad