Mogherini govorila o Srbiji i BiH, na neka pitanja ostala nijema

Vijesti 17. apr 201918:01 > 19:13
N1

Evropski parlament završava petogodišnji mandat i svode se računi za ono što je urađeno. Među posljednjim evropskim komesarima koji su stali pred zastupnike je Federica Mogherini. Dosadašnja šefica evropske diplomatije, koja se neće vratiti na ovu ili neku drugu poziciju u Evropskoj komisiji, osvrnula se i na situaciju na Zapadnom Balkanu. Ipak, na neka pitanja je ostala nijema.

Stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu i odlazeći zastupnik Cristian Dan Preda pitao je Mogherini da li je urađeno dovoljno?

“Zapadni Balkan je veoma važan za Evropsku uniju. Napravljen je određeni napredak u posljednjih pet godina, ali u nekim područjima nije. Interesuje me da li mislite da je EU napravila dovoljno? A u svjetlu toga me interesuje uticaj zemalja poput Turske, Rusije i zemalja Zaljeva”, pitao je Dan Preda.

Slovenački zastupnik Ivo Vajgl, još jedan koji napušta Evropski parlament, imao je direktno pitanje vezano uz Srbiju.

“Da li će biti ispunjena obećanja koja su dana Albaniji i Sjevernoj Makedoniji kada se radi o početku pregovora o pridruživanju? Kako komentarišete ponašanje Vučićevog režima u Srbiji, on počinje da se ponaša autokratski”, upitao je Vajgl.

Mogherini je vrlo vješto izbjegla odgovore na postavljena pitanja o Srbiji, ali je ipak ponudila određene odgovore o proširenju Unije?

“Balkan se nalazi u centru našeg kontinenta, teško mi je koristiti riječ proširenje kada je u pitanju Zapadni Balkan. Oni su Evropa i potrebno je da ih priključimo Evropskoj uniji. Moramo voditi ustrajnu politiku na Balkanu. Kada su u pitanju Makedonija i Albanija mislim da im treba na junskom samitu dati zeleno svjetlo za početak pregovora o pridruživanju. Bilo bi šteta da to ne uradimo i urušilo bi mnoge pozitivne napore”, ocijenila je Mogherini.

Njemački eurozastupnik Elmar Brok, veteran sa više od tri decenije iskustva u Briselu, upozorio je Mogherini, ali i njenog nasljednika, na uticaj Kine na prostor Zapadnog Balkana.

“Da li stvarno razumijemo da je kineska inicijativa “Jedan pojas, jedan put” samo dijelom ekonomska, a drugim dijelom sigurnosno-diplomatski uticaj. To je velikim dijelom imperijalizam koji svi moramo dobro razumjeti”, poručio je Brok.

Odlazeća šefica diplomatije se dobrim dijelom saglasila s ovim mišljenjem kada je rekla da se svijet ne kreće u pravom smjeru te da Evropska unija u narednim godinama mora uraditi više kako bi nastupala kao svjetska sila i smanjila strane uticaje. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad