Bećirović: U RS-u se dešava nešto drugo, to je stvaranje privatne vojske

Vijesti 19. apr 201918:07 > 18:14
N1

"Vrlo problematično jer sve ono što je navedeno u samom zakonu je problematično. Imate preklapanje sa drugim zakonima koji su na snazi u RS, a i u BiH", rekao je za N1 Damir Bećirović o najavi formiranja rezervnog sastava policije RS.

Vrlo problematično jer sve ono što je navedeno u samom zakonu je problematično. Imate preklapanje sa drugim zakonima koji su na snazi u RS, a i u BiH. To je očigledno kada promatrate poteze koji su učinjeni u zadnje vrijeme, vrlo kritična situacija“, kazao je Bećirović.

Treba li nam rezervna policija?

Naravno da ne treba, DF je rekao da smo vanevropskih prosjeka kada je riječ o broju policajaca na broj stanovnika. Ono što se trebalo uraditi jeste vezati ova pitanja za formiranje VM. Ako želite da se borite protiv migrantske krize, onda trebate povećati budžetski okvir. Oko 700 ljudi nedostaje po sistematizaciji u policiji, tako bi mogli imati jedno od rješenja. U RS se dešava nešto drugo, to je stvaranje privatne vojske“, dodao je i kazao:

“To je samo jedan od razloga zbog čega taj zakon nije prihvatljiv, čini mi se član 21.a) gdje svaki rezervni policajac zadužuje oružje i municiju. S druge strane, imate još gori problem na neki način. Primanje stranih državljana i puštanje u sigurnosno-pravni promet i to samo na potpis direktora. Znači direktor može primiti bilo kojeg državljana, dati mu oružje i potpis. To je jednostavno neprihvatljivo i krši se nekoliko zakona sa nivoa BiH kada je u pitanju policijska saradnja”.

Da li trebamo biti zabrinuti?

Zabrinuti trebamo biti sigurno, ali strahovati ne. Ali sigurno je da je moguće eventualno da dođe do neke ograničene vrste sukoba na nekoj teritoriji, mada je to sada puno teže. Imate NATO snage, imate EU misiju, EUFOR LOT timove, mada opet kažem: ovo što se radi, kada gledate sve poteze unazad dvije godine. Prošle godine je formiran Savez za zaštitu ustavnog poretka RS koji je trebao biti u najmanju ruku procesuiran. Sigurno je da ništa nije bezazleno što se događa u tim Savjetima. Kako će se to sve finansirati? Za dodatni sastav je potrebno puno novca“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad