Pejić: Svi se boje rezultata popisa stanovništva

Vijesti 30. mar 201510:24 > 10:39
N1

Životne teme, aktuelnosti, kako u BiH, tako i regionu i svijetu danas je u jutarnjem programu N1 televizija kroz pregled dnevnih novina komentarisao direktor Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, Mario Pejić.

U ovu godinu BKC je ušao sa najavom jednako uspješne sezone, kao i prošle godine u okviru koje je u prostorima ove ustanove održana čak 261 manifestacija.

Uspješnom saradnjom u ovim teškim vremenima uspjeli smo pozitivno poslovati. Napredujemo, držimo se zajedno i zahvaljujući medijskim kućama koji daju podršku tim manifestacijama“, kazao je Pejić.

Dvije sarajevske Akademije – Muzička i ona za scenske umjetnosti već neko vrijeme sarađuju sa BKC-om.

Oni imaju probleme s prostornim kapacitetima i mi smo im ustupili svoje. Uspostavljena je i saradnja tako da imamo koncerte Muzičke akademije dva puta mjesečno i tako smo uspjeli vratiti klasičnu muziku. Isto tako predstave Akademije scenske umjetnosti ce biti izvođene u BKC-u.”

Donesena je odluka o spajanju tri institucije kulture u jednu zajedničku (BKC, Sarajevo art i Collegium Artisticum).

To je odluka Vlade kantona iz prošle godine koja treba biti realizirane. Cilj je smanjiti administrativne troškove i povećati produktivnost.”

Kroz pregled dnevne štampe Pejić je kazao kako mu je drago da “Dodik ulaže u izgradu i pomoć poplavljenim područjima, a ne samo izgradnji hotela i sličnih zgrada.”

Na pitanje koliko situacija s terorizmom u svijetu utječe na BiH, Pejić je rekao: “Naravno da utječe. I same spekulacija da se radilo o terorističkom činu nakon pada aviona u Francuskoj izazvao je sumnje kod svakog putnika koji je namjeravao letjeti avionom.”

Mi do sada nismo imali jednu takvu vrstu izložbe, iako smo prošle godine pregovarali s jednim umjetnikom iz Zagreba. To je vrlo zanimljivo, iako neki smatraju da strip nije dio umjetnosti već dio pop kulture. Ipak, popularna kultura je dio umjetnosti“, rekao je Pejić na pitanje o stripu.

Direktor BKC-a smatra da će rezultati popisa stanovništva pokazati pravu situaciju u BiH.

Svi se boje tih rezultata. Mi moramo doći do rezultata kako bi znali kakvo je stanje, tj. kakva je demografska struktura BiH u odnosu na 1991. godinu“.

Skoro pola godine je prošlo od izbora i zaista je vrijeme da vlast bude formirana“, smatra Pejić.

Gost Novog dana prednost je dao Hillary Clinton u odnosu na Busha za mjesto novog predsjednika Sjedinjenih američkih država. “Ipak bih dao prednost dami. Treba više žena u politici.”