Nedim Salaharević danas je sahranio dvije kosti svoga oca

Vijesti 20. apr 201919:00 > 19:08
N1

Nura, Vasvija i Mustafa Klempić žrtve su zločina nad Bošnjacima u Vlasenici od 1992. do 1995. godine. Od porodice Klempić niko nije preživio, danas im je dženazu klanjala malobrojna daljnja rodbina.

“Ipak smo mi najbliži što smo bili. 23 Klempića je ubijeno. U kući su mi ubili majku, sestru, snahu, troje njene djece i brata. Samo sam brata našla“, kazala nam je Uzejfa Smajić, sestra ubijenog Ahmeta Klempića.

Muhamed Salaharević jedan je od 18 identifikovanih žrtava kojima je danas klanjana dženaza na šehidskom mezarju “Rakita”. Njegov sin Nedim prije deceniju ukopao je svoga brata Edina. S bolom prisjeća se svojih najmilijih.

Danas sam ukopao oca Muhameda Salaharevića. Tačnije njegove dvije kosti. Bilo mi je teško kad su saopštili prvi put da su samo nađene dvije kosti. Odgodio sam bio dženazu i rekli su mi iz centra da postoji mogućnost da se još nađe. Međutim, ništa se nije pronašlo. Tako sam potpisao ove godine saglasnost za dženazu moga oca, koji se kopa 10 godina poslije mog brata“, kazao je Nedim Salaharević, sin ubijenog Muhameda Salaharevića.

I Esed Kavazović izgubio je 13 članova svoje familije. Tih nesretnih devedestih godina poklonio je svom ocu sat sa svojim imenom i prezimenom. 25 godine kasnije, upravo mu je taj sat pomogao u identifkaciji posmrtnih ostataka oca Ismeta.

“Ubijen je odmah na početku ‘92. godine sa par komšija. Ispred kuće odveden je u ranim jutranjim satima. Odveli su ga u kombiju. Bio je Suljo u kombiju, bio neki Akif, dvojica mojih komšija. Bio je tu i komšija Brico koji je sve to vidio. Kasnije su se mnoge priče podudarale” prisjetio se Esed Kavazović, sin ubijenog Ismeta Kavazovića.

Ferida Hadžić izgubila je dva sina. Jednog je pronašla prije 9 godina, a za posmrtnim ostacima drugog sina još traga. Bila je logoru i prisjeća se zadnjih slika svoje djece.

Jedan sin, Muhamed, bio je u jednoj sobi spavao, drugi, Mehmed, u drugoj. Bio mi je treća godina fakulteta u Tuzli Tehnološkog. Bio je Bajram 4. aprila 1992. i došao je. Dlaka vam faliti neće i otjerali su nas u logor“, ispričala nam je Ferida Hadžić, majka ubijenih Mehmeda i Mumaheda.

Za zločine na području nekadašnje općine Vlasenica do sada su osuđene tri osobe. Dragan Nikolić Jenki, bivši komandant logora Sušica, osuđen je u Hagu na 20 godina zatvora. Predrag Bastah i Goran Višković osuđeni su na 22 i 18 godina zatvora predu Sudom BiH. Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv još nekoliko osoba među kojima su, između ostalih, aktuelni načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević, te Radenko Stanić, zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad