Ramić za N1: Ako neko najavljuje otcjepljenje, očigledno ima loše namjere

Vijesti 23. apr 201917:58 > 18:34
N1

Edin Ramić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i potpredsjednik Stranke demokratske akcije, kazao je danas za N1 da ne zna da li se u Bosni i Hercegovini sprema novi rat poručivši da takvo pitanje treba postaviti vlastima u Republici Srpskoj.

On je rekao i da se građanin u entitetu Republika Srpska osjeća uznemirenim zbog jučerašnjeg ubistva Slaviše Krunića kod Banjaluke. Govorio je i o ostalim aktuelnim temama.

”Kao i svaki građanin u entitetu RS osjećamo se svi prilično uznemireni da se dešavaju klasične likvidacije. Mislim da je dobro da je Narodna skupština odgodila zasjedanje za sutra kako bi imala više informacija. Da na samoj Narodnoj skupštini ne dođemo u situaciju da pozicija i opozicija grade neke svoje priče”, ispričao je Ramić za N1.

Potom je komentarisao osnivanje rezervnog sastava policije u RS-u. Kazao je da nejasna argumentacija zbog čega se to dešava.

”Mi smo nažalost u situaciji da entitetu RS ono što naumpadne vlastima vrlo brzo mogu provesti u Skupštini”, ocijenio je gost N1 televizije.

Prema njegovom mišljenju, međunarodna zajednica u BiH doprinijela je pogoršanju ukupnog ambijenta.

Nažalost, uspavanost međunarodne zajednice je doprinijela pogoršanju ambijenta u sigurnosnom smislu. Mislim da bi bilo dobro da međunarodna zajednica reagira na vrijeme’‘, dodao je on.

Treba li bh. entitetima rezervni sastav policije? Treba li i Federaciji?

Treba im isto onoliko koliko treba entitetu Republika Srpska. U konačnici ne bi trebalo da postoji potreba za rezervnim policajcima. Ono što se dešava u Federaciji je samo reakcija”, poručio je Ramić.

Trebaju li građani biti zabrinuti?

Mislim da bi građani prije svega Federacije trebali biti više zabrinuti ako Federacija ne bude imala adekvatan odgovor. Ako bude imala adekvatan odgovor, onda će to u konačnici dovesti do stabilizacije prilika. Nadati se i da će međunarodna zajednica raditi svoj posao”, potcrtao je.

Na konkretno pitanje voditelja emisije Dan uživo Zvonka Komšića o mogućnostima novog rata, Ramić je kazao da ne zna da li se sprema novi sukob.

‘Ne znam da li se sprema rat u Bosni i Hercegovini, ukoliko svako malo neko najavljuje otcjepljenje i blokadu granica, očigledno da ima neke loše namjere. Ne možete dozvoliti da on realizira neke svoje namjere. Ako ne reagira međunarodna zajednica logično je da će Federacija krenuti u istom tom procesu i formirati rezervni sastav i na neki način popuniti praznine u sigurnosnom sistemu”, najavio je Ramić za N1.

U Bosni i Hercegovini, oni koji su sjedili kod svojih kuća, odvedeni su u logore ili su ubijeni na kućnim pragovima. Mi se ne možemo ponašati da se ništa ne dešava. Desio se genocid u jednom dijelu BiH. Kad neko ponovo prijeti miru, ne možete sjediti skrštenih ruku”, poentirao je on.

Pogledajte video kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad