BH-Gas obustavio redukciju plina

Vijesti 30. mar 201515:15 > 15:19
N1

BH-Gas obustavio je reducirani režim isporuke prirodnog gasa za Kanton Sarajevo, nakon sastanka predstavnika kompanije sa novoizabranim premijerom Kantona Sarajevo 27. marta 2015. godine.

“Na sastanku smo dobili garancije da će pitanje rješavanja duga KJKP Sarajevogasa prema BH-Gasu biti jedno od prioritetnih pitanja Vlade Kantona Sarajevo. S obzirom da je prepoznata ozbiljnost i posvećenost rješavanju aktuelnog problema duga za potrošeni gas od strane novoizabranog premijera i kantonalne vlade, dogovoreno je da se redukcija isporuke gasa u ovom trenutku stavi van snage. BH-Gas je obezbijedio normalnu isporuka gasa za Kanton Sarajevo i na taj način je pomogao novoj Vladi da u lakšem ambijentu ponudi adekvatno rješavanje nagomilanih dugovanja za gas”, navedeno je iz BH-Gasa.  

Navedeno je da dug KJKP Sarajevogasa prema BH-Gasu na današnji dan iznosi 57,5 miliona KM, te da još uvijek nije ispoštovana obaveza izmirivanja iznosa od 32 miliona KM do 31. marta 2015. godine, a u skladu sa dinamikom koju su ranije predložili Sarajevogas i Vlada Kantona Sarajevo.

BH-Gas očekuje da će nova Vlada KS ispoštovati predloženu dinamiku plaćanja i najkasnije do 6. aprila izmiriti saldo duga u iznosu od 7,5 miliona KM.