Saša Dalipagić kao zamjenik ministra prometa i komunikacija

Vijesti 30. mar 201515:14 > 15:19
N1

Za sutra je zakazana izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, na kojoj se očekuje izjašnjavanje o budžetu za tekuću godinu.

Očekuje se da sutra bude održana i sjednica Zastupničkog doma državnog Parlamenta, na kojoj bi bilo potvrđeno imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH. Sekretar Vijeća Zvonimir KutleŠa potvrdio je za N1 kako bi SIPA do večeras trebalo da dostavi izvještaj o provjeri predloženih kandidata.

Kandidat za premijera FBiH Fadil Novalić potpisao je imenovanje Milana Mandilovića za ministra rada i socijalne politike, kao kandidata iz reda ostalih, što je nedostajalo da bi konstituisanje nove vlade bilo ustavno. A za sutra se očekuje sazivanje sjednica državnog i entitetskog Parlamenta na kojima bi trebala biti potvrđena nova imenovanja.

HDZ BiH je predložila Sašu Dalipagića za zamjenika ministra prometa i komunikacija. 

Predlažući Dalipagića koji ne dolazi iz reda ni jednog od konstitutivnih naroda u BiH umjesto Predraga Kožula koji se izjašnjavao kao Hrvat, HDZ je s ovim ispoštovao ustavne i zakonske odredbu koje propisuju da ministar i zamjenik u Vijeću ministara BiH ne mogu biti iz istog naroda.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara je istakao: “Još uvijek čekamo na potpise potpredsjednika Federacije za imenovanje“.