Čampara za N1: Zaposlit ćemo 110 policajaca, pripremamo zakone za rezerviste

Vijesti 25. apr 201912:16 > 12:20
N1

Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara potvrdio je za N1 da će MUP krenuti u popunu nedostajućeg broja pripadnika Federalne uprave policije. Prema službenim podacima, u Federaciji BiH nedostaje više od hiljadu i pol pripadnika redovnog sastava policije, u svim kantonalnim MUP-ovima i FUP-u.

Otprilike 110 policijskih službenika bismo trebali primiti u narednom periodu, odnosno raspisati konkurs. Prije svega, to se odnosi na specijalnu jedinicu i jedinicu za podršku. Vidim da su već neki kantoni pokrenuli određene procedure za prijem aktivnog sastava, mislim da je ZDK već raspisao konkurs. Ima još dosta raspisanih konkursa. Ti policajci će se školovati na našoj Policijskoj akademiji. I to je ono što je propisano sistematizacijom radnih mjesta i radi sigurnosti mislim da se moraju osigurati sredstva, a vjerovatno je za neke već osigurano za popunu aktivnog sastava policije“, kazao je Čampara za N1.

Ministar je poručio da se nastavlja procedura uspostave rezervnog saziva policije, koji bi bio 50 posto redovnog sastava.

Mi idemo u tu proceduru. To je apsolutno gotova stvar. Već pripremamo zakonske projekte. Sve ono što radi RS, uradit ćemo i mi. Naravno, ako oni odustanu, i mi ćemo odustati. Mi smo i prije naglašavali i ponavljamo da nije trebao rezervni sastav, jer i kod njih, kao i kod nas, nedostaje redovni sastav. I mi ćemo ići sa rezerevnim sastavom do 50 posto“, zaključio je Aljoša Čampara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad