Policija deblokirala prugu na kojoj su bili rudari (FOTO)

Vijesti 25. apr 201913:52 > 13:59
N1

Rudari jame Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići koji su jučer stupili je u štrajk jutros su blokirali željezničku prugu u Banovićima. Intervenisala je specijalna jedinica MUP-a Tuzlanskog kantona koja je uklonila radnike sa pružnih šina.

Rudari, kako navode, štrajuku zbog smanjenja plata i loših uslova rada. Imaju tri zahtjeva – reviziju posljednje plaće, njeno povećanje, kao i povećanje toplog obroka.

Kažu da topli obrok iznosi 10 KM, te žele povećanje za još pet maraka, koliko imaju i svi ostali rudari u Federaciji BiH. Kada je riječ o plati, kažu da je ona smanjena za 150 do 200 KM te trenutno fizički radnik u jami zaradi od 750 do 800 KM.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Uprava rudnika je zatražila od predstavnika rudara da razgovaraju sa upravom kako bi se razmotrili njihovi zahtjevi. Ovo je jedini rudnik u Federaciji koji nije u koncernu sa Elektroprivredom te je ovo prvi put da rudari štrajkuju.

“Povodom današnjeg okupljanja malog dijela radnika RMU „Banovići“ d.d. Banovići oglašava se Uprava ovog kolektiva i navodi da: okupljena grupa radnika rudnika „Banovići“ nije na propisan način organizovala protest, niti izabrala predstavnike, kao ni iznijela zahtjeve preko ovlaštene sindikalne organizacije. Predstavnici Rudnika razgovarali su sa Sindikatom i rudarima, te od njih tražili da odaberu predstavnike sa kojima će razgovarati i koji će iznijeti svoje zahtjeve što oni do sada nisu učinili i pored toga što je Uprava Društva spremna na sve vrste razgovora. Obzirom na činjenicu da rudari ne pristaju na razgovore, kao i da je među njima većina onih koji su privilegovani u ovom preduzeću dolazi se do zaključka da je današnji „skup“ instruiran kako bi se izvršio pritisak na rukovodstvo Rudnika, koje je izrazilo žaljenje što se radnici koriste u ove svrhe. Važno je demantovati i medijske natpise u kojima se navodi da se niko iz Rudnika nije obratio okupljenim rudarima. Izvršni direktor za tehničke poslove Rudnika u ranim jutarnjim satima razgovarao je sa prisutnim rudarima ali u tom momentu oni nisu bili spremni na razgovor”, naveli su jučer iz rudnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad