Bh. parlamentarci u posjeti migrantskim centrima u Krajini

Vijesti 29. apr 201917:03 > 17:04
Anadolija

Delegacija zastupnika okupljena oko Kluba za Evropske integracije i sigurnosna pitanja Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predvođena Šemsudinom Mehmedovićem i članovima Lazarom Prodanovićem, Editom Đapo, Aidom Baručijom i Jasminom Emrićem, boravi danas u posjeti Unsko-sanskom kantonu gdje se susrela sa predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona i Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Delegacija se jutros sastala sa Mustafom Ružnićem premijerom Unsko-sanskog kantona, nakon čega su zastupnici obišli privremeni prihvatni centar BIRA kako bi se uvjerili u stanje i uslove u kojima borave migranti.

„Najveći pritisak migrantske krize je na Unsko-sanskom kantonu koji sam ne može odgovoriti svim izazovima koji se pred njega stavljaju. Došli smo da vidimo da li su naše institucije kapacitirane dovoljno da se mogu nositi sa ovim pronlem i da se ne ostavi samo institucijama Unsko-sanskog kantona da se same brinu o ovom problemu koji nije problem samo ovog kantona već cijele države. Mi ne možemo definisati rutu kojom će se migranti kretati. Možemo usmjeravati samo one koji legalno uđu i prolaze kroz BiH. Međutim, problem su oni koji ilegalno uđu u BiH i samo se pojave u Bihaću“, kazao je Šemsudin Mehmedović (SDA), zastupnik u Parlamentu BiH.

Prema riječima krajiškog zastupnika Jasmina Emrića, sve institucije moraju sinhronizovano djelovati kako bi se olakšala situacija u Unsko-sanskom kantonu kada je migrantska kriza u pitanju.

„Mi ćemo sagledati i čuti stavove lokalnih i kantonalnih vlasti, te shodno tome odrediti smjernice djelovanja. Treba nam jedan akcijski plan za kojeg ćemo tražiti da se on što prije sprovede kako bi se ova situacija ublažila i konačno migrantska kriza stavila pod kontrolu. Nadam se da ćemo u narednih mjesec dana održati jednu tematsku sjednicu na kojoj ćemo raspravljati o ovoj temi“, kazao je Jasmin Emrić (A-SDA), zastupnik u Parlamentu BiH.

Problem migracija u BiH samo je refleksija onog što se dešava u svijetu istakao je Lazar Prodanović tokom posjete BIRA-i, te dodao kako je nemoguće riješiti ovu krizu bez pomoći međunarodnih organizacija.

„Sve moguće zloupotrebe i eventualnu trgovinu ljudima treba sankcionirati i pronaći rješenje kako da se ojača granica. Mi ćemo kao predstavnici najviši institucija zakonodavne vlasti u BiH raditi na usvajanju svih onih rješenja putem kojih bi se olakšala sveukupna situacija oko migrantske krize“, istakao je Lazar Prodanović (SNSD), zastupnik u Parlamentu BiH.

Zastupnik Branislav Borenović (PDP) istakao je da su migracije veliki izazov ne samo za Unsko-sanski kanton, već i za cijelu državu, te da se mora aktivno raditi na olakšanju trenutnog stanja koje prelazi u neku vrstu humanitarne, zdravstvene i sigurnosne krize.

„Smatram da se migracije drže pod kontrolom i postoji određeni red i pravila. Treba sad vidjeti šta sa sobom nosi proljeće i ljeto. Vremena je bilo malo i zakasnilo se s nekim aktivnostima. Zato je vrlo važno napraviti jedan plan šta raditi u narednih pola godine i godinu dana, jer prema informacijama s kojima ja raspolažem, očigledno se neće smanjivati broj ljudi koji pokušava da preko ovog dijela BiH dođe do Evropske unije“, kazao je Borenović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad