Ćerimagić: Zašto delegacija BiH učestvuje na samitu u Berlinu

Vijesti 29. apr 201917:10 > 17:55
REUTERS/Annegret Hilse

Problem Zapadnog Balkana je što mi ne usklađujemo norme sa Evropskom unijom jer to i nije stvarni proritet našim političarim. Upravo zbog toga zemlje Zapadnog Balkana nisu spremne za EU, kazao je za N1 Adi Ćerimagić, ekspert za EU integracije.

U Berlinu danas sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana. Organizatori samita su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Jedna od najvažnijih tema je pitanje Kosova. Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodi predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić.

VEZANa VIJEST

Bosna i Hercegovina nije na listi top tema ove godine na samitu. U kojem svojstvu je bh. delegacija u Berlinu?

BiH nije glavna tema samita u Berlinu čiji je fokus na dijalogu Kosova i Srbije. Ali ako pogledamo kontekst u kojem se sastanak dešava i pozive na novo prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu onda je jasno i zašto se delegacija Bosne i Hercegovine nalazi u Berlinu. Čuli smo kako premijer Albanije govori da bi trebalo pripojiti Kosovo, a isto tako i predsjednik Kosova poručuje da bi jug Srbije, Preševska dolina, trebala pripasti njegovoj zemlji. Također, imamo izjave srbijanskih zvaničnika, poput ministra vanjskih poslova i ministra odbrane, koji govore o brisanju granica na Drini. Ministri, premijeri ili predsjednici četiri od šest zemalja Zapadnog Balkana su govorilo o prekrajanju granica. Imali smo i izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH koji je crtao granice i na karti Srbiji pripojio dijelove Crne Gore. Imamo i tendenciju naoružavanja na ovim prostorima. Srbija je najveće povećanje u budžetu imala upravo za odbranu, što je potvrdio i resorni ministar. Tako da je jasan kontekst u kome se dešava ovaj sastanak.

Evropska persprektiva za zemlje Zapadnog Balkana ne izgleda tako realno kako je izgledala prije 10 godina.

Trenutni problem sa integracijama jeste što je određeni broj članica Unije skeptičan i prema nekim zemljama koje su nedavno postale članice i zbog toga ne gledaju blagonaklono na nova proširenja. Problem Zapadnog Balkana je što mi ne usklađujemo norme sa Evropskom unijom. Također, problem je i što EU ne šalje stvarnu poruku o stanju u zemljama Zapadnog Balkana. Prioritet političara na ovim prostorima i nije dostizanje normi Unije. Naše zemlje jednostavno nisu spremne za EU.

Sjeverna Makedonija kao primjer…

Njemačka kancelarka Angela Merkle i francuski predsjednik Emmanuel Macron su kao pozitivan primjer na Zapadnom Balkanu naveli Sjevernu Makedoniju. Ova zemlja riješila je sporove sa Grčkom i Bugarskom. U Sjevernoj Makedoniji su poboljšani uslovi za manjine i imate situaciju da je albanski jezik postao drugi službeni jezik, nakon makedonskog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad