Obilježavanje stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj u Miljevićima

Vijesti 30. apr 201912:07 > 12:09
N1

Stradanje pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu biće obilježeno 3. maja u Miljevićima u Istočnom Sarajevu najavio je danas Radomir Graonić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Ovo je treća godina kako delegacija iz RS-a godišnjicu neće obilježavati u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici jer su odlučili da, nakon 2016. godine kada je nakon polaganja cvijeće bačeno u kontejnere, “obilježavanje organizuju na teritoriji RS-a gdje imaju uslove za to”. Predstavnici Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova podsjetili su i da im gradske vlasti u Sarajevu ne dozvoljavaju da se podigne spomen-ploča stradalim na tom mjestu.

U okviru obilježavanja predviđen je parastos u Spomen crkvi u Miljevićima u 11 časova, za zatim polaganje vijenaca na Spomen krstu kod Spomen kosturnice i obratićanje zvaničnika.

“U Dobrovoljačkoj ulici ubijeno je devet pripadnika JNA, dok je 26 ranjeno i preko 200 zarobljeno, a u Sarajevu 2. i 3. maja život su izgubila 42 vojnika JNA, zarobljeno ih je 207, a 71 je ranjen “, kazao je Graonić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Egzodus Srba iz zapadne Slavonije 1995. godine biće obilježen sutra u Gradišci od 10.30 časova, a u 11 časova predviđeno je polaganje vijenaca sa mosta u rijeku Savu.

U spomen području Donja Gradina 5. maja biće održan pomen i parastos žrtvama ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini koja je bila dio ozloglašenog ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, u kome je na najsvirepiji način ubijeno preko 700.000 ljudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad