Havana: Koviljka Špirić predala vjerodajnice Mesai

Vijesti 31. mar 201511:11 > 11:14
Fena

Veleposlanica Bosne i Hercegovine za Republiku Kubu sa sjedištem u Ottawi Koviljka Špirić predala je 25. marta u Palati revolucije u Havani vjerodajnice potpredsjedniku Državnog vijeća Kube Salvadoru Valdésu Mesai.

Tokom razgovora koji su uslijedili nakon svečane ceremonije sagovornici su se saglasili da su odnosi između dvije zemlje prijateljski, da nema otvorenih pitanja i da to treba biti osnov za unapređenje saradnje u svim drugim sektorima, posebno oblasti ekonomije. 

Veleposlanica Špirić je informisala potpredsjednika Državnog vijeća o aktuelnoj situaciji u BiH, procesu konstituiranja vlasti nakon oktobarskih izbora, te ga upoznala s vanjskopolitičkim prioritetima naše zemlje s posebnim akcentom na mogućnosti saradnje s Republikom Kubom. 

Fena

Potpredsjednik Državnog vijeća Kube Salvador Valdés Mesa je istakao značaj započetih promjena u vanjskoj politici Kube i izrazio očekivanja da će Bosna i Hercegovina podržati ta nastojanja u međunarodnim institucijama, posebno u Ujedinjenim narodima. 

Nakon razgovora s potpredsjednikom Državnog vijeća veleposlanica Špirić je u pratnji počasne garde i direktora državnog protokola položila vijenac na spomenik José Martíju na Trgu revolucije u Havani, saopćio je Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.