Levy: Ponekad problem nije u liderima, nego u narodu

Vijesti 30. apr 201916:58 > 01. maj 2019 19:35
N1

"Ja bih volio vidjeti samit istine koji bi se održao u Sarajevu, gdje bi se okupili naučni radnici, akademici, specijalisti iz cijelog svijeta, koji bi tome posvetili dovoljno vremena i utvrdili istinu jednom zauvijek. Bez bilo kakve mogućnosti poricanja. Poricanje zločina je... neću reći gore, nego znači ponavljanje zločina".

Spomenuli ste predstavu u Sarajevu, samo da objasnim, Sarajevo je među više od 20 gradova u Evropi gdje ćete prikazati vašu predstavu koja je zapravo monolog intelektualca «U potrazi za Evropom». A je li Sarajevo jedini grad izvan EU?

“Imaju dva. Kijev. Kijev i Sarajevo.”

Zašto Kijev i Sarajevo?

“Zato što su oni u svom srcu Evropska unija. Zato što najbolje od duha Evropske unije puše jače u Sarajevu i Kijevu nego u današnjem Rimu ili u Budimpešti pod Orbanom”.

To je ta svježa krv o kojoj govorite?

“Upravo tako”.

VEZANE VIJESTI

   Koja treba Evropi. Više nego što Bosna, odnosno Ukrajina, trebaju Evropu?

“Upravo tako. Svježiji duh”.

Da završimo razgovor o Bosni i Hercegivini. Suočavamo se danas sa veličanjem osuđenih ratnih zločinaca i revizijom prošlosti. Mada su zapadne diplomate kritizirale odluku Vlade Republike Srpske o formiranju komisija za utvrđivanje istine o tome što se dešavalo u Sarajevu i Srebrenici tokom rata, Rusija je direktno podržala te komisije. Obje komisije će, prema najavama, pokušati izmijeniti istinu koju su proglasili sudovi i poreći da je masakr koje su snage bosanskih Srba počinile 1995. u Srebrenici bio genocid. Šta mislite o tim komisijama? Pitam to imajući na umu da će obje komisije predvoditi izraelski profesori historije, Rafael Izraeli i Gideon Greif. Šta vi, kao prominentan Jevrej, mislite o angažmanu jevrejskih intelektualaca u projektu poricanja genocida u Srebrenici, negiranju patnje i ubijanja u opsjednutom Sarajevu?

“Ono što ja mislim, kao Jevrej, Francuz i naučni radnik, je da je revizionizam, negacija, poricanje genocida, isto kao da se zločin počini dvaput. I za mene ne postoji ništa nepodnošljivije od ove ideje negiranja genocida. Mrzim tu ideju. I nikada ne bih založio svoj kredit za bilo kakav takav pokušaj. Ono što vama treba je vjerovatno prava komisija, simpozij pravih eksperata za genocid, neovisnih, koji nemaju veze ni sa kakvim stranim interesima, koji će analizirati situaciju vrlo jasno i definitivno, i zauvijek utvrditi istinu. Ono što su Jevreji učinili za sebe. Armenci su to učinili za sebe, za svoj genocid. Ono što su učinili za Ruandu. To vam treba. Neovisna komisiju koju čine osobe koja imaju moralni autoritet i koji nemaju veze sa političkim interesima”.

Ali da li nam to stvarno treba, s obzirom da već imamo presude za genocid Međunarodnog suda pravde i Tribunala za ratne zločine u Hagu?

“To nije dovoljno. Morate to urezati u mramor. Ne samo međunarodno pravo. Naravno, to je već nešto. Ali ja bih volio vidjeti samit istine koji bi se održao u Sarajevu, gdje bi se okupili naučni radnici, akademici, specijalisti iz cijelog svijeta, koji bi tome posvetili dovoljno vremena i utvrdili istinu jednom zauvijek. Bez bilo kakve mogućnosti poricanja. Poricanje zločina je… neću reći gore, nego znači ponavljanje zločina”.

Konačna istina o svemu što se dešavalo na Balkanu? Za koji vremenski period? Ovaj zadnji rat, ili da se uključe i raniji ratovi?

“Od aprila 1992 do kraja ljeta 1995. Naravno. Ali ne smiju se miješati stvari. Postojala su određena djela u ratu, neki ratni zločini koji su počinjeni na svim stranama. Ali masakr i etničko čišćenje je bilo nešto drugo. To je vršeno protiv civila, nije se dešavalo u borbi, to ima sasvim drugačije značenje. Ja govorim o samitu koji bi se bavio tim zločinima. Etničkim čišćenjem, zločinima protiv čovječnosti i pokušajem genocida”.

Bliži nam se kraj emisije. Može li se konačno reći «Smrt fašizmu, sloboda narodu»?

Da, ali ponekad i narod proizvodi fašizam. To je problem. Možete imati fašizam kojeg želi, postiže i kojemu aplaudira narod. Fašizam ne mora biti protiv naroda. A ono što zovemo populizmom u Evropi može se smatrati oblikom fašizma. Dakle stvari nisu tako jednostavne. Ja bih rekao «smrt tiraniji, živjela sloboda», generalno. Slobodu može otjelotvoriti narod ili pojedinac, slobodu nekad može otjelotvoriti grupa ljudi koji daju otpor, grupa disidenata, ponekad veliki val ljudi. Ali ne možete staviti narod na stranu slobode, a tiraniju na stranu jednog ubice”,

Kako kažete u svojoj predstavi, narod ima lidere koje zaslužuje.

“I ponekad problem nije u liderima, nego u narodu”.

Vidimo se uskoro u Sarajevu. Za kraj intervjua, imate li neku poruku za ljude širom Balkana?

“Moja poruka je da sam dirnut do dna srca, što ću doći opet u Sarajevo za nekoliko dana sa ovom predstavom koja je napisana u Sarajevu, sa Sarajevom, za Sarajevo, o Sarajevu. Za mene će to biti jako dirljiv trenutak i nadam će da će isto takav biti i za moje mnoge prijatelje u Sarajevu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad