Povodom akcije "Bljesak" u Gradišci i Srbiji parastos, u Hrvatskoj svečanost

Vijesti 01. maj 201914:28 > 15:24
N1

U Gradišci su obilježene 24 godine od stradanja i egzodusa srpskih stanovnika iz Zapadne Slavonije, nakon sprovedene akcije Hrvatske vojske, poznatije kao "Bljesak". U njoj je, prema podacima Informaciono-dokumentacionog centra Veritas, stradalo ili nestalo 283 ljudi, od čega su 114 bili civili, a među njima 57 žena i jedanaestero djece.

U Republici Srpskoj ovaj događaj se obilježava kao egzodus 15.000 Srba iz Zapadne Slavonije.

“Istorijska činjenica je da smo bili u stalnim, permanentnim sukobima, na različitim stranama istorije i da te događaje jedni obilježavaju kao svoju proslavu, jedni kao tugu”, kazao je u Gradišci Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Za sve žrtve stradale nakon operacije hrvatske vojske i policije “Bljesak”, u Beogradu je služen parastos.

Parastosu u crkvi Sv. Marka, prisustvovali su izbjegli Srbi iz Hrvatske, te predstavnici udruženja porodica žrtava. Oni poručuju da i danas nema pravde za sve žrtve jer se kako kažu u Hrvatskoj ova akcija slavi, a odgovorni za zločine se proglašavaju herojima.

S druge strane, u Hrvatskoj u Okučanima je nizom svečanosti obilježena 24. godišnjica Vojno-redarstvene operacije “Bljesak“ kao godišnjica u kojoj je 1995. u 32 sata nešto više od 7000 pripadnika vojske i policije oslobodilo zapadnu Slavoniju, a koja je bila i uvertira za akciju “Oluja”, tri mjeseca kasnije.

“Danas s posebnim pijetetom i dostojanstveno obilježavamo Vojno-redarstvenu akciju ‘Bljesak’ kojom je počelo konačno oslobođenje hrvatskog teritorija i reintegracija cijele Hrvatske”, rekla je hrvatska predsjednica.

Akciju Bljesak su izveli hrvatski generali Luka Džanko, Marijan Marković, Mladen Kruljac i brigadir Stjepan Galješević. Za smrt civila, žena i djece nisu odgovarali a ovjenčani su slavom hrvatskih heroja, prenosi reporter N1 Anđelka Marković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad