Reakcija Majki Srebrenice i Žepe na Karadžićevo telefonsko javljanje

Vijesti 06. maj 201917:14 > 17:17
Kabinet Bakira Izetbegovića, člana Predsjendištva BiH

Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa u pismi sekretaru Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Olufemiju Eliasu, izrazile su zabrinutost i frustiranost ponašanjem Radovana Karadžića koji se nalazi u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu.

“Kako saznajemo iz medija, osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić se javio telefonom iz Haaga i sudjelovao u tribini u Crnoj Gori koju je vodio drugi ratni zločinac Momčilo Krajišnik. Tom prilikom zločinac Karadžić je poručio kako se ‘država i djeca rađaju u krvi’, nakon čega mu je zločinac Krajišnik rekao da ‘prestane tamo da se izležava i dođe ovamo'”, navode u pismu.

VEZANA VIJEST

One podsjećaju da ovo nije prvi put da se ratni zločinci javno obraćaju telefonskim putem iz svojih ćelija.

“I na taj način ne samo da uznemiravaju žrtve i cjelokupnu javnost, već ismijavaju i dovode u pitanje rad Haškog tribunala”, poručuju Majke enklave Srebrenice i Žepe.

“Ne sporeći prava osuđenih osoba, smatramo da osuđenim ratnim zločincima korištenje prava ne podrazumijeva
upotrebu ratno-huškačke retorike u svrhu vrijeđanja žrtava i pozivanja na nove sukobe putem medijskih istupa. U prilog tome ide i saopštenje dato iz Haaškog tribunala povodom obraćanja zločinca Mladića na televiziji Happy, u kojem stoji da ratnim zločincima nije dozvoljeno medijsko istupanje bez posebne dozvole”, navodi se u pismu.

One su Eliasa zamolile da u skladu s njegovim ovlaštenjima preduzme potrebne mjere kako bi ovakvi medijski nastupi u
budućnosti bili spriječeni.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad