Florence Hartmann za N1: Crvene linije su bile označene…

Vijesti 13. maj 201917:50 > 17:54
N1

Bivša glasnogovornica Haškog tribunala Florence Hartmann kazala je danas za N1 da ''riječi ubijaju prije oružja, to vam se desilo i to znate'' komentarišući situaciju na Balkanu i ''zveckanje oružjem'' koje se posljednjih mjeseci sve više spominje. Naglasila je da je zatišje trajalo do prije nekoliko godina jer je bilo ''označeno gdje su crvene linije''.

Podsjećanja radi, jedan od najvećih filozofa i intelektualaca sadašnjice Bernard-Henri Lévy večeras će u Sarajevu u Narodnom pozorištu izvesti svoju predstavu “Looking for Europe”. Zajedno s njim u Sarajevo je stigla Hartmann. 

‘Trebamo biti zabrinuti kad je demokracija u opasnosti, napadi se množe protiv nje. Demokratija mora da bude mjesto i poštivanje svakog prema svakome. To je baza”, poručila je ona u razgovoru sa Zvonkom Komšićem.

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, kazala je da Evropa i Amerika sada imaju ”preča posla”.

”Ovde znamo situaciju vrlo jednostavno. Nezavršeni rat koji se oružjem zavšio ‘95 i zatišje je bilo jer je bilo označeno gdje su crvene linije. Onda je malo popustilo jer Evropa i Amerika imaju preča posla. I onda se dozvoljava da se rat završi, ne oružjem nego na miran način. To je strašno. Cilj je označen i javno izložen. Unišavanje jedne države i zatavaranje ljudi. To je vrsta fašizma”, dodala je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad