Obilježen Dan odbrane Tuzle

Vijesti 15. maj 201916:38 > 18:59
N1

U Tuzli je danas obilježen 15. maj, Dan odbrane Tuzle. Brojne delegacije i građani su odali počast i položili cvijeće na spomen obilježje poginulim braniteljima Tuzle. Prije 27 godina, prilikom izlaska kolone vojnika bivše JNA iz kasarne prema Husinska Buna iz Tuzle prema Majevici, na Brčanskoj Malti je došlo do sukoba sa Teritorijalnom odbranom i tuzlanskom policijom. Tuzlaci smatraju da nisu krivi, da su branili svoj grad te traže od nadležnih da procesuiraju prave krivce.

Za Tuzlu, 15. maj 1992. godine je bio dan odbrane koja je spriječila pokušaj okupacije grada, kažu Tuzlaci i naglašavaju važnost ovog datuma:
“Dan slobode, dan BiH.”
“To je i radost i žalost u isto vrijeme.”
“Tu se nema šta pričati. Svaka im čast, zahvaljujući svim braniteljima države.”
“To je naš dan, 15 maj. Za nas puno znači, posebno za mene. Ovdje blizu stanujem i znam dešavanja 15. maja.”

Podaci koji dolaze iz Republike Srpske kažu da je poginulo preko 130 osoba, a podaci Fondacije „ Istina, pravda, pomirenje“ kažu da je stradalo 37 osoba. Podaci različiti, ali istina jedna, poručeno je danas.

“Najcrnja stvar u svemu je što svako od nas traži svoju istinu. Istina je samo jedna. Branili smo naše obitelji, naše prijatelje, naš grad”, kazao je Vinko Jurić, bivši zapovjednik Druge manevarske jedinice.

“Ja ne znam kako mogu biti dvije istine. To je floskula koju neko stalno koristi. Oni se koriste terminima da su ‘oslobodili’ Bijeljinu, Vlasenicu, Srebrenicu, Bratunac. Znamo šta se desilo u tim gradovima. Mi smo samo odbranili svoj grad i svoje sugrađane”, istakao je Mirza Ahmić iz Organizacije demobilisanih boraca Tuzla.

Prije deset godina Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu o Tuzlanskoj koloni protiv Selima Bešlagića i drugih zbog nedostatka dokaza. Nakon žalbe institucija iz RS-a, ista odluka potvrđena je i prošle godine.

“Što se mene tiče, ja sam od državnog Tužilaštva dobio epilog: Na Brčanskoj Malti nema nikakvog zločina. Druga stvar, mislim da je zadatak državnog Tužilaštva da procesuira Dubajića i da stavi tačku na I. Ja prvi put nakon 26 godina, mirno dočekujem ovaj datum sa zadovoljstvom jer smo tog dana pokazali kako se brani BiH”, kazao je Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle.

Delegacija Vlade RS i porodice nastradalih vojnika ni ove godine nisu došle u Tuzlu kako bi na mjestu stradanja vojnika položili cvijeće, navodno, iz bezbjednosnih razloga, pa su pomen stradalima obavili u Bijeljini.

Zbog dešavanja na Brčanskoj Malti, odjel za ratne zločine Višeg Suda u Beogradu, osudio je Iliju Jurišića na 12 godina zatvora. Međutim, 2016. Godine Jurišić je oslobođen odgovornosti da je naredio napad na tuzlansku kolonu, zbog nedostatka dokaza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad