Antić: Uzaludno američko lobiranje Republike Srpske

N1

Velizar Antić, politički analitičar iz Banjaluke, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega je Vlada Republike Srpske angažovala teksašku firmu McGinnis Lochridge da je za 80.000 dolara mjesečno do kraja 2019. savjetuje i predstavlja u vezi pitanja koje se tiču međunarodnog prava i odnosa sa SAD i drugim državama, kako su pokazali dokumenti za registraciju lobista za strane klijente podnešeni američkom Ministarstvu pravde koje je objavio istraživački novinar Casey Michel sa portala Think Progress.

Korist

Lobiranje je savim normalna i prirodna stvar svuda u svetu, da neka zaintersovana strana želi da utiče na onoga ko je moćan, ko donosi neke odluke, da te odluke idu u njegovu korist.

Sa te strane mislim da je ovaj potez vlasti iz Republike Srpske ne predstavlja neku preteranu senzaciju.

Međutim, šta je ovde jako bitno? Ja vidim neke dve stvari koje bih izdvojio.

To su, pre svega, netransparentnost. Znači, sa ovom odlukom, ako je to odluka vlade Republike Srspke, a jeste, i jednog ministarstva, za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, mislim da su oni nekako javno trebali da izađu sa time i objasne svojim građanima zašto se troše tolike pare.

Znači, da li to ima koristi za Republiku Srpsku i njene građane i koliko.

Povlačenje ruke

Sa druge strane, očigledno se radi o željama — i to je zašto se u stvari angažovala ova kuća, i ne čudi me da angažuju još neku — Milorada Dodika da popravi svoj narušeni imidž u SAD-u.

On je po mom mišljenju uvideo da je njegova dosadašnja retorika, i ne samo retorika, već i ponašanje u prethodnih nekoliko godina prema Sjedinjenim Američkim Državama otišla predaleko i negde pokušava da popravi taj svoj imidž.

Međutim, ja mislim da mu se tu upravo sveta ta politika koju je vodio prethodnih godina, ako se setimo da je on povukao ruku, da nije hteo da se rukuje sa ambasadorkom SAD u BiH.

On nije na taj način uvredio samo nju, on je uvredio i cele Sjedinjenje Američke Države, a jedna takva sila ja čisto sumnjam da zaboravlja i da olako prelazi preko takvih stvari.

Više na ovom linku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad