DF: MAP nije nešto o čemu se treba pregovarati sa bilo kim, uključujući Dodika

Vijesti 21. maj 201915:19 > 15:28
NAP

Predsjedništvo Demokratske fronte na današnjoj sjednici zaključilo je da će se ova stranka zalagati da se procesi formiranja vlasti na državnom i federalnom nivou vode istovremeno. Kako je saopšteno iz Sekreterijata DF-a, jedino tako može se ostvariti kontinuitet vlasti i spriječiti svi pokušaji da se nakon formiranja Vijeća vlasti „ukoči“ proces formiranja federalne vlade.

Predsjedništvo Demokratske fronte smatra da trenutni status Bosne i Hercegovine, koja je u MAP-u od Samita u Talinu 2010. godine, nije nešto o čemu bi se trebalo pregovarati sa bilo kim, uključujući Dodika.

“Što se tiče eventualnog formiranja Pokreta socijalne pravde i demokratije – Predsjedništvo DF-a je zauzelo stav da je to zaista zadnji pokušaj okrupnjavanja lijevih i građanskih snaga sa ciljem da ovu zemlju u potpunosti ne progutaju etnonacionalni koncepti vlasti po kojem bi uslijedila, na istim principima zasnovana podjela države. Uz sve nedostatke i neke nespretne korake koji su do sada učinjeni, smatramo da bi ovaj pokret mogao privući brojne čestite i poštene građane iskrenih i dobrih namjera”, stoji u saopštenju DF-a.

Predsjedništvo Demokratske fronte osudilo je aktivnosti nove većine u Gradskom vijeću Grada Zenica, čiji je osnovni cilj, kako kažu, ostvarivanje ličnih interesa, a što se pokazalo na pokretanju inicijative za smjenu aktuelnog predsjedavajućeg, Gorana Bulajića. Iz stranke su kazali i da Predsjedništvo daje podršku Bulajiću i diže glas protiv prakse u kojoj lični (porodični) interes ima prednost nad interesom građana Zenice.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad