Šta će se desiti nakon pisanja "Žurnala" o Milanu Tegeltiji

Vijesti 22. maj 201919:25 > 20:23
N1

"Žurnal" objavljuje nove detalje o umješanosti prvog čovjeka Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u koruptivnim radnjama. Navodi Žurnala ukazuju da je Marko Pandža, inspektor SIPA-e iz Banja Luke, za Milana Tegeltiju preuzeo 2.000 KM. Žurnal saznaje - sve zbog "ubrzavanja istrage" za biznismena Nermina Aleševića iz Velike Kladuše koji je suvlasnik kompanije u krugu Agrokomerca. Inače, Alešević se požalio na nefunkcionisanje rada kantonalnog sarajevskog Tužilaštva.

Sve se dešava u novembru 2018. godine. I svemu je prethodila Viber prepiska u prilogu novog “Žurnalovog” teksta. Akteri – Pandža i Alešević. U nastavku Žurnal objavljuje i poruke Milana Tegeltije.

N1

Saznanja “Žurnala” ukazuju da se Tegeltija sa Aleševićem i Pandžom susreo 15. novembra 2018., te da je službenik SIPA-e novac preuzeo na parkingu ispred sportske dvorane u Banjaluci. Tegeltija je, navodi se, tražio broj predmeta, imena prijavljenih i obećao da će razgovarati sa tadašnjom tužiteljkom Dalidom Burzić.

N1

Milan Tegeltija negirao je navode “Žurnala” rekavši da su “bezočna laž”, te da će se tužbom obratiti nadležnom sudu. Na društvenoj mreži Facebook istakao da ovo nije prvi slučaj u kojem se uz njegovo ime vezuje uzimanje novca, a da s tim nema nikakve veze. Pomenuo je slučaj iz 2016. i izvjesnu Jelenu Nikolić koja je navela da je platila 8 hiljada evra, a potom je, piše Tegeltija, donijeta naredba o nesprovođenju istrage.

“Ukoliko postoje ozbiljne sumnje da je neko – bilo ko od članova Visokog sudskog i tužilačkog Vijeća prekršio osnovne odredbe zakona i bio umiješan u određene slučajeve koji nisu dostojni funkcije koju obavlja – postoji mogućnost da članovi Vijeća traže smjenu, ali je za to neophodna dvotrećinska većina glasova. Postoje i mehanizmi za privremeno udaljavanje u takvim situacijama”, kazala je Ivana Korajlić iz Transparency International BiH.

O “Žurnalovim” tekstovima novinari su za komentar pitali Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH:

“A ko je Žurnal, šta je to. Čije je to, đe to? Američko? Stvarno ne znam? Žurnal. Ko to vodi? Je li to onaj… (N1: Avdo Avdić.) Ajoj, nemojte me pitati za tog kretena majke ti mile. (N1: Nemojte vrijeđati naše kolege, nije u redu.) Odjednom on postao glavna faca u Bosni i Hercegovini. (N1: Gospodine Dodik, nije u redu da vrijeđate, to je naš kolega.) Nek’ je kolega. Branite vi njega koliko hoćete. (N1: Kažemo da to nije lijepo.) Evo izvinjavam se, povlačim to. Eto. (N1: Hvala, u ime svih nas)”.

Nakon Dodikovog izvinjenja – na intervenciju novinarke N1, Dodik je pojasnio svoj stav rekavši da vjeruje da su optužbe lažne.

“Ja sam protiv Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da postoji ovako. Ono je vanustavno. Ne može jedna grupa ljudi da formira i imenuje sve tužioce i sudije u BiH. To naprosto nije tako. Nigdje nije u svijetu tako. Oni mogu da izaberu dvojicu-trojicu koji će recimo Parlament imenovati ili neko drugi”, istakao je Dodik.

Ministar bezbjednosti BiH Tegeltiji je putem Twitter naloga poručio da ne govori istinu, te da je u predmetu uzet novac.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad