Kan boluje od autizma: Svojim potezima čuva majku od tuge

Vijesti 02. apr 201518:28 > 19:23
N1

Danas je Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Ne zna se tačan broj oboljelih od autizma u BiH. Procjene su od tri i po do 25 hiljada. Ali od same brojke važnije je da šira javnost prihvati autistične osobe.

Autistična djeca mogu se školovati u posebnim vrtićima, ali i u osnovnim školama, koje prilogađavaju program njihovim potrebama.

Autizam je nešto što moramo prihvatiti, autizam je nešto što moramo shvatiti. A da bismo shvatili autizam, morate biti otvoreni“, kazala je Tea Tomić iz Udruženje za podršku porodicama.

On je sretno dijete, ali to ne zna reći, priča majka trogodišnjeg Kana, koji je jedno od brojne djece koja žive s autizmom. Melina Muhić kaže da je najbitnije da roditelji prihvate svoje dijete sa svim njegovim vrlinama i manama, ali se to dogodi nakon prvobitnog odbijanja da je njihovo dijete bolesno, tugovanja, i tek su onda spremni za korak naprijed.

Kada imam onu fazu tugovanja, ali me Kan uvijek iznenadi sa nekim svojim životnim potezima. Svaka majka svoje dijete najviše voli. Ali, možda grubo zvuči, nekad od Kana očekujem manje, a Kan mi da mnogo više. Kad manje očekujete, onda vas više iznenadi“, rekla je Melina Muhić.

Svijetlo plavi baloni na nebu iznad Sarajeva znače da su osobe s autizmom dobrodošle u ovaj grad. To je odgovor na njihovu nesebičnu dobrotu.

Samo treba otkriti šta je to što kod njih izaziva sreću i radost, to je naš zadatak. Moramo se izboriti da nam djeca sretna dolaze u školu i odlaze iz škole“, rekao je Muamer Tinjak, direktor OŠ Aleksa Šantić.