Kako će se povećanje cijene plina odraziti na račune građana

N1

U BH-Gasu kažu da je potrebno ispuniti obaveze prema Energetskoj zajednici i donijeti državni zakon o gasu, jer onaj koji ima Republika Srpska nije u skladu sa evropskim direktivama.

Dalje u saopštenju koje je u suštini i objašnjenje premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti zašto je došlo do povećanja cijene gasa, navode kako mu je u ponedjeljak sve prezentovano, te da je sve jasno, zašto će računi građana Sarajeva biti veći za maj. Gazprom povećava cijenu, pa samim tim i Energoinvest, odnosno BH-Gas.

“BH-Gas u potpunosti stoji na stanovištu resornog ministarstva i Vlade FBiH i još jednom cjelokupnoj javnosti garantujemo da smo sve elemente u obračunu veleprodajne cijene gasa prezentovali na tako jasan i direktan način, tako da nam nije poznato šta je nejasno u kalkulaciji cijene prirodnog gasa”, navodi se u saopštenju.

“Ovo je sada faktički poslije dvije godine prvi put, da dižemo cijenu prirodnog gasa i podigli smo je za onaj procenat koliko bi samo omogućilo da BH-Gas normalno posluje”, kazao je Almir Bečarević, savjetnik direktora BH-Gasa.

Podsjećamo da je ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao kako je za četiri godine nabavna cijena gasa padala nekoliko puta, a da su dva preduzeća Kantona Sarajevo, Sarajevo gas i Toplane dizale cijenu zbog svojih dugova.

“Ono što ja znam je da su ta dva preduzeća imala prevelike gubitke i da su preko tih povećanja morali ispeglati svoje negativno poslovanje”, izjavio je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH (27.05.2019.).

Međutim u Sarajevu gasu demantuju ministra Džindića. Kažu da se cijena u posljednje 22 godine 11 puta povećavala i 10 puta smanjivala. Direktorica Nihada Glamoč kaže da kada je nabavna cijena pala 15 %, a Sarajevogas korigovao cijenu distribucije za 2 feninga prema krajnjim potrošačima, fakturna cijena za kategoriju domaćinstava je smanjena za 12%, a za velike potrošače za oko 10%

N1

“Ta teza da je tokom smanjenja cijene gasa u periodu od 2015. do 2019., Sarajevo gas povećao svoju cijenu za 30%, nije tačna. Može da buni činjenica da cijena distribucije kada gledamo u procentima, koliko ona učestvuje u ukupnoj fakturnoj cijeni, zavisno od nabavne cijene, ona se kreće od 6,5% pa do 16%. Kada je sa 6 feninga pomjerena naša cijena na 8 feninga, to jeste 30%, ali apsolutno to nije na pravi način preneseno našim sugrađanima, niti je istinito da je Sarajevo gas povećalo cijenu gasa za 30%”, izjavila je Glamoč.

Ono što interesuje krajnje korisnike je kako će izgledati povećanje računa za maj, ovako izgleda. Za domaćinstva, ukoliko ste u aprilu potrošili 100 kubika, trebali ste platiti 67 KM, a u maju će te za istu potrošnju platiti 84 KM. Za veliku privredu za istu potrošnju se izdvajalo 87 KM, a u maju će inositi nešto više od 100 KM. Toplane još nisu povećale cijene svojih usluga

N1

“Konkretno Uprava i Nadzorni odbor su dužni prema tarifnom sistemu izraditi novu kalkulaciju cijene centralnog grijanja koja će biti usklađena sa novom cijenom prirodnog gasa i taj prijedlog putem resornog ministarstva, a to je Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS, uputiti u dalju proceduru donošenja, s tim što konačnu odluku o visini cijene centralnog grijanja, donosi Vlada KS”, kazao je Ženja Ljubuškić, portparol KJKP Toplane Sarajevo.

Inače, dugovanja Sarajevo gasa prema BH-Gasu su veća od 49 miliona KM, a kao razlog navode da najveći konzument Toplane-Sarajevo nije redovno izmirivao svoje obaveze prema Sarajevogasu. Njihov dug je oko 80 miliona KM. Razlog za dugovanja Sarajevo gasa su, kako navode i to što sniženje ruske cijene gasa nije pratilo sniženje nabavne cijene gasa koja se fakturisala Sarajevo gasu u period 2012-2015. godine. Kako bi se došlo do nekog rješenja, Skupština Kantona Sarajevo, zasjedaće 10. juna, kada će se znati kakve će posljedice ovo novo povećanje gasa imati po građane i privredu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad