"Sve drugo u EU je bolje, ali ćevap je ćevap ovdje"

Vijesti 02. jun 201920:52 > 20:55
N1

Treći dan Banjalukom se širi miris ćevapa. Posjetioci iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz dijaspore, Njemačke, Slovenije, Švedske, SAD-a, namjenski su došli da probaju gastro specijalitet grada na Vrbasu.

“Banjalučki je trenutno najbolji. Promocija ovoga ćevapa je u interesu i Grada Banjaluke”;

N1:Gdje su najbolji ćevapi u Banjaluci? “Kod Muje, vidite koliko nas je u redu.”

N1: Po čemu su specifični banjalučki ćevapi? “Po ukusu, osjeti se bijeli, crveni luk, miješano meso, fino.”

N1: A travnički, sarajevski, leskovački? “Ništa, lokalpatrotski.”

N1: Ima li u Štutgartu dobrih ćevapa? “Ima, ali nema kao ovdje.”

N1: Kažu da je u EU sve bolje, a ćevapi? “Sve je drugo bolje, ali ćevap je ćevap ovdje. Nema ovih pogača, lepinjica, tamo se dobija brod-hljeb”;

N1: A da li se ćevap jede zbog mesa, ili lepinjica, luka? “Sve zajedno, ali lepinje su posebne, i ajvar po mogućnosti.”

N1: Zašto banjalučki ćevap? “U Banjaluci sam, Banjauka je moj grad i banjalučki ćevap je moj”, kazali su nam posjetitelji.

Ćevapi u pločici se jedu vrući, prstima, peku se na dobrom ćumuru, a lepinja se natapa u mješavini goveđe juhe, ulja, začina i vode.

O ovom lokalnom specijalitetu pisale su se i knjige, najpoznatija pod nazivom “Banjalučki ćevap” Mustafe Hamzića Bilog otkriva i recepte. Zbog svega organizatori namjeravaju i zaštititi ovaj brend.

“Ponosimo se što po treći put opravdano pronosimo slavu banjalučkkog ćevapa. Već prvog dana 10.000 porcija prodato, položili smo ispit. Treći je dan, a još imamo mamo goste iz Novog Sada, Tuzle, Zenice, Jajca, naravno i naši Banjalučani su došli da podrže aktivnost”, kazao je Nebojša Kuštrinović, promoter Ćevap festa.

N1: Pretpostavljam da ste ova tri dana i ručali i doručkovali i večerali ćevape, da li vam je dosadio ćevap? “Apsolutno tako, ali banjalučki ćevap ne može dosaditi, na meni se vidi da sam gurman, ali banjalučki ćevap je jedan specijalan proizvod.”

A čika Kuštro, kao zaštitno lice festivala kaže da je miris ćevapa namamio goste, a rastjerao oblake. Ako pretjerate sa banjalučkim ćevapima postoji rješenje: Dobra fizička aktivnost.

Punih stomaka, da sagore kalorije mnogi su se uputiili i na sedmodnevni Fitnes fest koji se danas zatvara.

Za ljubitelje prirode, festival cvijeća bio je izbor.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad