Puhalo o spomeniku Draži Mihailoviću: U pitanju je samo kontinuitet

Vijesti 05. jun 201906:56 > 06:59
N1

U Bileći je prije nekoliko dana otkriven spomenik četničkom generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, čiji su četnici počinili teške zločine nad Hrvatima i muslimanima u Drugom svjetskom ratu. Sociolog Srđan Puhalo smatra da je cijela priča oko spomenika i četništva "ništa novo u BiH" i da je u pitanju samo kontinuitet koji su u Bileći i RS već prihvatili.

“Četnici su već 90-ih godina rehabilitovani u RS, ne zvanično, ali oni su sastavni dio istorije gdje se pokazuju kao borci protiv fašista. Vi već u petom razredu osnovne škole imate lekciju gdje se oni zajedno sa partizanima svrstavaju u borce protiv nacista. S druge strane imate domaće političare koji ih opisuju kao folklorno društvo. U pravu je onaj čovjek u Bileći što kaže da je to izjednačavanje Srba”, kaže Puhalo za DW.

I u kontekstu BiH, smatra, “ništa novo”, jer svako ima svoju priču.

“Za razliku od Hrvata iz Hrvatske, kod nas u BiH su Hrvati tolerantniji prema četnicima, ali imate Bošnjake koji ne mogu to da prihvate, jer Bošnjaci četnike vide kao kontinuitet od Drugog svjetskog rata, pa ovamo do posljednjeg rata u BiH”, smatra naš sagovornik.

Komunističke vlasti su ga 1946. godine zbog saradnje s okupatorima i ratnih zločina osudile i strijeljale, a 2015. je presudom Višeg suda u Beogradu službeno rehabilitiran.

Spomenik Dragoljubu Mihailoviću rađen je iz jednog komada, visok je oko tri i po metra i djelo vajara Milivoja Bokića.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad