Popov-Momčinović, majka autističnog dječaka: Šta se desilo tokom vožnje taksijem

Vijesti 05. jun 201912:44 > 12:50
N1

Zlatiborka Popov - Momčinović, profesorica na Univerziteta u Istočnom Sarajevu, podijelila je sa gledateljima N1 negativno iskustvo koje je imala sa vozačem Sarajevo Taxija - koji je nju i njenog sina, dječaka iz autističnog spektra, izbacio iz vozila zbog vriske.

Gostujući u Novom danu na N1 pojasnila je šta se to sve dogodilo.

“Moj sin je iz autističnog spektra, miran je, nekad se igra na telefonu ili gleda kroz prozor. Nekada zna da vikne ili tome slično, ali sam do sada nailazila na raumevanje. Nailazila sam na ljude koji su susretiljivi, ovo je prvi slučaj ovakog nečega. To mi je bio šok koji me pogodio, pa sam u želji da na nešto ukažem, da se podigne građanska svest proširila tu informaciju”, izjavila je.

“Moj sin se ponašao u onom kontekstu kako se nekada ponašaju deca iz autističnog spektra, da vrisnu, udare prozor, nije to bilo snažno. Čini mi se da se takstista nije snašao. Kod nas je često haos u gradu, nervozni su vozači. Ja kada vratim film, sa željom da pošaljem poruku, da to ne bude kazna prema nekome”, rekla je.

Podsjećamo, na Facebooku je napisala: 

“Taksisto šta Vas je to moje dijete uvrijedilo, šta je uradilo? Ono je dijete bez broja, još jedno od nebrojenih djeteta s autizmom i teškoćama kojima se prava rado i olako krše, a Vi bar imate broj i licencu, a on je izgleda nema. Kad smo ušli u Vaše cijenjeno vozilo, rekla sam da je dijete s autizmom. Žao mi je ako ga Vas je njegov vrisak poremetio u vožnji, a Vi ste profesionalac i do ovog susreta s Vama nisam nikad doživjela, ovakvo poniženje! Naprotiv, nailazila sam na razumijevanje i hvala tim nebrojenim profesionalcima i očevima. Susretala sam se sa divnim taksistima koji su govorili imam i ja dijete, ne brinite, gospođo! Bila je špica i Vi ste pravom i eto s mojim razumijevanjem nervozni, a zar nismo svi nervozni. Na Vašu preglasnu novokomponovanu glasnu muziku se nisam žalila. Da li Vam je moje dijete oštetilo auto ili slično, malo je lupilo o prozor Vašeg auta, pa da ga izbacite na vjetru a oblaci se spuštali nisko s prijetnjom još jednog pljuska! Ali ovaj pljusak poniženja neću nikad zaboraviti, a nadam se ni drugi sugrađani i sugrađanke. Vožnja prekinuta je plaćena i dok ste po džepovima tražili marku kusur, i čekali podobne mušterije a već su bili na proširenju, nadam se eto da Vam se isplatilo i da će Vam se isplatiti!”.

Sarajevo Taxi je uputilo javno izvinjenje, najavili disciplinski postupak protiv vozača, a gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je organizovao susret Zlatiborke Popov-Momčinović, majke dječaka u autističnom spektru i predstavnika Udruženja Sarajevo Taxi.

“Ovaj slučaj, nažalost prikazuje još jednom potrebu za boljom edukacijom društva o osobama iz autističnog spektra i naročito potrebnom edukacijom za članove našeg udruženja. Sarajevo taxi će potražiti pomoć od nadležnih institucija i organizacija kako bi napravili program edukacije za vozače, da se ovakva situacija ne bi ponovila”, poručili su iz Sarajevo Taxija. 

“Gradonačelnik je upriličio susret, sa željom ne da se izgladi, nego s ciljem da se nešto sistemski promeni. Tako sam ja to shvatila. Bitan je gest i da ga on pokrene kao prvi čovek grada. Ono što je bitno – poslate su poruke da je potrebno sistemsko rešenje uopće u javnom i taksi prenosu”, kazala je Popov Momčinović.

Mnogo ljudi je ispričalo svoje priče sa taksistima u Sarajevu i neugodna iskustva tokom vožnje, nakon što je Popov Momčinović putem Facebooka podijelila svoje iskustvo.

Poručila je da ove kategorije treba da se štite.

“To su deca sa poteškoćama kojima je prevoz u gužvi dodatna poteškoća. To je za ove kategorija trostruko teže”, navela je.

Da li je stekla utisak da se neko sistemski bavi ovom populacijom?

“Ima pomaka, ali nema sistemskih rešenja. Imali smo problem sa decom pretškolskog uzrasta gde nisu imali prostora da pohađaju vrtiće, izbacuju ih iz normalnih vrtića. Radi se bez asistenata u nastavi, to su neke stvari koje se moraju rešiti. Ima pozitivnih signala što se tiče kantonalnog nivoa vlasti, izdvajanje sredstava iz budžeta, izmena određenih pravilnika. Kod nas obrazovanje je na kantonalnom nivou – nadamo se da ćemo unaprediti položaj bar u glavnom gradu”, kazala je u Novom danu na N1.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja. 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad