Potvrđena optužnica u predmetu Milojko Kovačević

Vijesti 06. jun 201914:30 > 14:32
N1

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženog Milojka Kovačevića tereti da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Višegrada i okoline, kao pripadnik rezervnog sastava SJB Višegrad, sudjelovao u progonu i zločinima počinjenim nad civilnim stanovništvom.

U optužnici se navodi da je optuženi Milojko Kovačević u periodu od polovine aprila 1992. godine pa do kraja septembra 1992. godine, u vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine i policije Stanice javne bezbjednosti Višegrad, potpomognute paravojnim formacijama koje su dolazile iz Republike Srbije, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području opštine Višegrad, kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Višegrad, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva, na području opštine Višegrad, na nacionalnoj i vjerskoj osnovi u vezi s prisilnim preseljenjem stanovništva i drugim nečovječnim djelima slične prirode, učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad