Ugledni Der Standard pisao o "aferi Potkivanje"

Vijesti 08. jun 201912:08 > 12:14
N1

Austrijski list ‘Der Standard’ je objavio članak o aferi koja trenutno potresa Visoko sudsko i tužilačko vijeće pod nazivom “Video skandal na Balkanu: Ibiza na bosanskom,” referirajući se na nedavni skandal koji je doveo do pada vlade u Austriji, no navodeći da slične reakcije u BiH nedostaju.

“Video snimak koji prikazuje predsjednika Sudskog savjeta BiH u čudnim situacijama izazvao je skandal. Međutim, nema nikakvih posljedica. Tajno snimljeni video zapisi o mogućim krivičnim djelima korupcije očigledno su od objavljivanja videa sa Ibize s Heinz-Christianom Strachem u modi,” piše Der Standard.

List opisuje snimak koji je nastao u novembru 2018 a na kojem se vide predsjednik VSTV-a, Milan Tegeltija, službenik SIPA-e Marko Pandža i biznismen Nermin Alešević, te navodi da se “radi o intervenciji u sudskom postupku kako bi se proces brže odvijao.”

“U drugom dijelu video snimka – ali bez Tegeltije – očigledno biznismen predaje novac policajcu – mogući mito za Tegeltiju,” piše Der Standard.

“Video u svakom slučaju može biti pokazatelj da je Tegeltija učestvovao u zloupotrebi položaja,” navodi list.

List navodi da članovima VSTV-a, “uglavnom sudijama i tužiocima,” nije dozvoljeno da utiču na pojedinačne procedure kao dio njihove opšte nadzorne uloge.

Ali, “iako ponašanje Tegeltije zaslužuje barem dostojnu istragu, on je “zaštićen” od strane svojih kolega u Sudskom savjetu,” piše austrijski list.

Navodi da je Disciplinska komisija VSTV-a izjavila da nije preuzeta nikakva radnja jer Tegeltija nije djelovao u svojstvu sudije.

“Naime, Tegeltija radi puno radno vrijeme kao predsjednik VSTV-a, te se prema njemu ne mogu primjenjivati disciplinske mjere predviđene za sudije.”

“Prema ovakvom tumačenju, slučaj je očigledno otkriva rupu u pravilniku o disciplinskim postupcima. No, moglo bi se i tumačiti da Tegeltija sjedi u VSTV-u zato što je sudija i da ta pravila za sudije pogotovo treba da važe za članove VSTV-a,” navodi list.

Opisujući odluku Disiplinske komisije kao “politički kontrolisanu,” list navodi da ona ima

“više veze sa prilikama u Bosni, jer čak i pravosuđe očigledno kontrolišu politički interesi i grupe, tako da se mnogi članovi VSTV-a ne usuđuju rukovoditi moralnim standardima.”

“Stalno se pominje da strah i ucjena tu igraju ulogu. Očigledno, nedostatak posljedica nakon skandala šteti ugledu Sudskog savjeta i narušava instituciju. Slabost institucija je ključno pitanje u Bosni i Hercegovini,” zaključuje Der Standard.

List predviđa da se u slučaju Tegeltija “vjerovatno ništa neće desiti” i da će on ostati na svojoj poziciji, te navodi da – “da bi se spriječila dalja šteta, bilo bi bolje da je cijeli Savjet podnio ostavku i da je uspostavljen novi.”

Der Standard također navodi zajedničko pismo koje su Vijeću poslali ambasadori OSCE-a, EU i SAD-a.

“Stvara dojam da postoje politički ili drugi razlozi kojima se Vijeće rukovodi u svom odlučivanju,” navodi se u pismu.

Zbog “višegodisnje političke paralize,” međunarodna zajednica je počela da predlaže projekte reforme pravosudja koji uključuju objelodanjivanje imovinskih kartona sudija i tužilaca kao i promijenu kriterija njihovog izbora, piše list.

No navodi i da su sudije u posljednjih nekoliko mjeseci pokušavali spriječiti obje reforme.

“Postavlja se legitimno pitanje koja motivacija stoji iza toga,” pita Der Standard.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad