Sastanak ministara pravde u BiH: Potrebne reforme bh. pravosuđa

Vijesti 14. jun 201914:20 > 14:52
N1

Državni, entitetski i ministar pravde Brčko disktrikta sastali su se u Prozoru/Rami kako bi raspravljali o modalitetu reforme pravosuđa u BiH.

Razgovarali su o budućim koracima koje je potrebno poduzeti zbog stanja u kom se našao bh. pravosudni sistem. Na dnevnom redu sastanka bili su i Zakon o Visokom sudskom tužilačkom savjetu te Zakon o sudovima BiH.

Javnosti su se obratili ministar pravde BiH Josip Grubeša i ministar pravde RS Anton Kasipović poručivši da je bosanskohercegovačkom pravosuđu potrebna reforma.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša kazao je da raspravljaju o tome u kom smjeru će ići zakoni:

“Ministar pravde nije taj koji će govoriti kako će izgledati zakon. Ono što ćemo mi napraviti jesu radne grupe odnosno da eksperti budu ti koji će nama predložiti rješenja a mi ćemo ih uputiti u daljnju proceduru.”

Anton Kasipović, resorni ministar iz RS naglasio je kako su bezrazložno izgubili tempo na Strategiji za procesuiranje ratnih zločina koja je usaglašena još prije godinu dana.

Detaljnije pogledajte u video prilogu reportera N1 Semira Mustafića.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad