Grubeša: Ono što je loše u pravosuđu ne iznositi na ulicu i da ulica to rješava

Vijesti 14. jun 201916:58 > 19:09
N1

Zvanično je. Neosnovana je žalba na odluku o odbacivanju disciplinske tužbe protiv Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

Prijedlog Kancelarije disciplinskog tužioca, krajem maja, bilo je i privremeno udaljavanje Tegeltije sa funkcije predsjednika VSTS-a do okončanja disciplinskog postupka. U tužbi je navedeno da je podnesena zbog njegovog susreta sa biznismenom Nerminom Aleševićem, te navodima online magazina “Žurnal” i objavljenom video snimku.

Na upit N1 aferu su prokomentarisali entiteski i državni ministar pavde.

“Visoki sudski i tužilački savjet prema aktuelnim zakonskim rješenjima bitno utiče na tokove, uslove rada i rad pravosudnih institucija u BiH. Dakle, imaju primarnu obavezu da riješe unutrašnje turbulencije u tom važnom nezavisnom tijelu u Bosni i Hercegovini”, kazao je Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske.

“Ovo što se događa, po meni, ne treba se događati ovako da se javnost zabavlja, nego da mi vidimo unutar institucija kako ćemo rješavati te probleme. Sve ono što je loše u bh. pravosuđu mi moramo kroz institucije, kroz zakone, kroz propisivajuće akte rješavati, ni na koji način ne iznositi na ulicu i da ulica to rješava. Jasno je da mediji moraju iznostiti te probleme, mora se o problemima razgovarati, ali zna se gdje se o problemima razgovara i na koji način se razgovara”, izjavio je Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine.

No, problemi i stanje u pravosuđu nisu bili tema ni u najvišoj zakonodavnoj instituciji države, jer – sjednica je prekinuta. Kao materijal, na dnevnom redu nalazio se i Izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta za 2018. godinu. Predsjednik VSTS-a kaže da nije dobio poziv za hitnu sjednicu. Ono što Tegeltija jeste dobio, neposredno prije objavljivanja video snimka u središtu afere, bila je jednoglasna podrška članova Savjeta. Kasnije su iznesena i tumačenja – da je ova majska sjednica bila manipulacija.

N1

“U takvim situacijama predsjednik Vijeća je dužan da formira ad hoc disciplinsku komsiju koja je sastavljena od jednog sudije, jednog tužioca i treće osobe koja nije nosilac pravosudne fukcije i ta ad hoc komisija je dužna da istraži činjenice koje su prezentovane na snimku i Viber prepiskama, te da po okončanju istraživanja činjenica prezentuje Vijeću eventualni prijedlog o razrješenju člana Vijeća, u ovom slučaju predsjednika Vijeća Milana Tegeltije. On nije postupio po Zakonu i Poslovniku kako je morao da postupi”, kazao je Bojan Bajić, Forum za etiku i usklađenost u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik VSTS-a ubrzo je na društvenim mrežama odgovorio – do formiranja ad hoc komisije ne može doći ukoliko nema prijedloga za smjenu.

“Do formiranja ad hoc komisije iz člana 6b Poslovnika ne može doći ukoliko nema prijedloga za smjenu, potpisanog od 1/3 članova VSTS kako je to predviđeno članom 6. Zakona o VSTS. Znači, da bi došlo do formiranja ad hoc komisije iz člana 6b Poslovnika, prethodno mora biti potpisana inicijativa za smjenu člana ili predsjednika VSTS od strane 1/3, odnosno najmanje 5 članova VSTS”, napisao je Tegeltija na Facebooku.

Tri dana u idućoj sedmici održaće se redovna sjednica VSTS-a. Predviđena je i diskusija o zajedničkom pismu OSCE-a, Ambasada SAD-a i Delegacija EU u BiH. Podsjećamo, na kraju ovog pisma navedeno je da se dešavanja u posljednje vrijeme mogu odraziti na buduću finansijsku pomoć i međunarodna ulaganja. A Izvještaj koji poslanici nisu razmatrali detaljno navodi značajna utrošena donatorska sredstva kao ulaganje u nezavisno pravosuđe.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad