Smeće sa ulica Mostara se polako odvozi, medicinski otpad još "na čekanju"

N1

Dok se komunalni otpad s mostarskih ulica polako odvozi, medicinski otpad ispred mostarskih bolnica je na čekanju. Šprice, ostaci infuzija, maske, obloge, zavoji, mogu se vidjeti na putu i pored kontejnera.

Predstavnik Inicijative Jer nas se tiče Omer Hujdur kaže da nadležni ne znaju gdje da odlože ovaj otpad, jer se kako tvrdi, prethodnih dvadeset godina odlagao na Deponiju Uborak. Sada to, kaže Hujdur, nisu u mogućnosti jer mještani nadgledaju i prate svaki kamion, kontejner kao i sam proces odlaganja smeća:

“Ovo dokazuje sve što sam pričao. Smeće se i dalje gomila, pogotovo ispred bolnica, jer ne smiju da ga dovedu na Uborak, jer potvrdilo bi se ono što smo pričali, kad bi razvrstali vidjelo bi se, a išlo je proteklih 20 godina.”

N1

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić jutros je zajedno s mještanima sjevernih mostarskih naselja obišao Deponiju i za N1 kazao da su kapaciteti Deponije ograničeni, da ne mogu za ovo kratko vrijeme primiti sva komunalna vozila, te da je u krugu bolnica potrebno vršiti sortiranje medicinskog i komunalnog otpada.

N1

“Za medicinski otpad ima posebno specijalizirana tvrtka iz Tuzle, oni imaju ugovor s njima, međutim zbog neodgovornog odlaganja postoje određeni problemi i sigurno da u ovom trenutko nemaju dovoljno ljudi da to razvrstavaju”, kaže Bešlić.

Glavne ulice grada uglavnom su očišćene, a u pojedinim sporednim ulicama još uvijek su prisutne ogromne količine smeća. Direktor JP Parkovi Dragan Krtalić, ističe da na čišćenju mostarskih ulica rade punim kapacitetima, i to po 12 sati dnevno uslijed čega pojedini radnici padaju u nesvijest.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad