Bh. državljani čekaju odluku o repatrijaciji u BiH iz sirijskih kampova

Vijesti 26. jun 201917:06 > 19:16
N1

Više od 90 bosanskohercegovačkih državljana u Siriji čekaju odluku o repatrijaciji u Bosnu i Hercegovinu. Osim muškaraca koji se nalaze u nekoliko zatvora i žena smještenih u dva kampa pod kurdskom kontrolom, tamo je trenutno, najviše djece. Svi su, ranije, boravili na teritoriji takozvane Islamske države.

Zbog loših uslova, konkretno u kampu Al-Hol, komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović ranije je uputila apel da države članice Savjeta Evrope osiguraju hitnu repatrijaciju svojih maloljetnih građana. Članovi porodica bh. žena i djece u aprilu su nadležnima u BiH uputili otvoreno pismo. Sada imaju novu poruku.

Broj osoba iz Bosne i Hercegovine koji se nalaze u zatvorima i sirijskim kampovima pod kurdskom kontrolom približava se stotini. Svi su ranije boravili na teritoriji tzv. Islamske države. Iz Ministarstva bezbjednosti za N1 navode da su sa velikim stepenom vjerovatnoće utvrdili podatke 91 osobe, a da su evidencije i dalje podložne operativnim provjerama. No, broj osoba gotovo je svakodnevno podložan promjenama i, nezvanično, već je veći od 91.

U kampovima je najviše djece i žena a o lošim uslovima, zarazama, nedostaku pitke vode i medicinske njege govorili su pojedini članovi njihovih porodica. Nadležnima u BiH uputili su novu poruku. Potpisuje je Alema Dolamić čija se sestra sa troje djece nalazi u kampu Roj:

“Neki od njih su u kampovima skoro dvije godine, djeca žive u takvim uslovima skoro dvije godine. I njihovi interesi su ugroženi, ali o tome malo ko misli. Mi smo sve vrijeme navodili da smo spremni surađivati s našom vladom i ministarstvima kad je riječ o ovome, s ciljem da naši članovi porodica budu vraćeni u BiH. I ponavljam, svjesni smo da je situacija komplikovana, ali ne možemo prihvatiti da dosad skoro ništa nije urađeno i da mi koji smo od početka upoznati sa svim i koji smo kad je trebalo sarađivali i dali sve informacije o našim članovima, ne znamo skoro ništa o planovima naših vlasti kada i kako će vraćati ljude u BiH. I hoće li uopće?”

Izručenjem Ibre Ćufurovića, borca takozvane Islamske države, iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu – u kampu Roj na sjeveroistoku Sirije ostalo je oko 30 bh. državljana. Gotovo svakodnevno mijenjao se i broj onih koji su smješteni ili pristižu u drugi kamp – Al Hol. Iako se govorilo da će u BiH biti izručen i Armin Čurt, to se još uvijek nije dogodilo. Nadležni kažu – zbog tehničkih razloga. Poznato je da su kosovske vlasti u aprilu vratile 110 državljana – četiri borca, 32 žene i 74 djece. A kakva će biti odluka BiH.

“Svi oni za koje se ispostavi da su državljani BiH – mi imamo obavezu da ih prihvatimo. Takve osobe ćemo prihvatiti. Druga je stvar kakav će njihov tretman poslije biti, to je procesuiranje, itd. A za one koji nisu državljani BiH – jednostavno nemamo obavezu da prihvatamo te osobe”, kazao je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

“Za sve povratnike će biti izdat putni list od naše ambasade u Jordanu, no nisu isključeni niti drugi modusi. Ostale pojedinosti oko izvlačenja naših državljana ne možemo komentirati jer je tako dogovoreno na zadnjem sastanku koordinacije, zbog sigurnosti provođenja operacije”, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Koordinaciono tijelo za povratak bh. državljana iz Sirije još uvijek nije zvanično osnovano, ali stiže odgovor da nadležne službe održavaju sastanke. Iz ministarstva bezbjednosti kažu:

“Iznalaženje konačnog rješenja za ovaj vrlo težak i osjetljiv problem predstavlja velik izazov i za mnogo veće i razvijenije zemlje od Bosne i Hercegovine. Naši građani, a posebno članovi porodica osoba koje se nalaze u kampovima, trebaju biti svjesni činjenice da ključ konačnog rješenje nije samo u rukama Bosne i Hercegovine i njenih institucija, nego i niza faktora i okolnosti na međunarodnom planu na koje Bosna i Hercegovina ne može utjecati ili ima ograničen utjecaj. Mi ćemo i dalje nastaviti sa traženjem najboljih riješenja i na tom polju usko ćemo surađivati sa svim relevantnim partnerima.”

Samo u tri mjeseca – broj onih koji dolaze kamp Al-Hol porastao je sa 10 na 76 hiljada. Osobe koje tamo borave, uključujući građane zemalja članica Savjeta Evrope posebno djecu, žive u bijednim i opasnim uslovima navela je nedavno komesarka za ljudska prava. Dunja Mijatović uputila je apel državama članicama Savjeta Evrope za hitnu repatrijaciju maloljetnih građana, ali i razmatranje povratka njihovih majki.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad