Armin Kržalić: Potrebno provjeriti ovlasti žandarmerije u Nacrtu Zakona

Vijesti 26. jun 201918:17 > 18:23
N1

Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku objasnio je šta znači žandarmerija i kakve su njene ovlasti. Komentarisao je i tešku migrantsku situaciju u BiH.

“Žandarmerija je specijalna formacija zadužena za obavljanje policijskih poslova ali svakako da može biti angažovana i u okviru vojnih aktivnosti. Ako analizirate zemlje koje imaju u svojim strukturama žandarmeriju, većinom su to specijalne policijske formacije. To ima i naš federalni MUP i MUP Republike Hrvatske. U SAD-u gotovo svaka država ima”, kazao je Kržalić.

Istakao je da Republika Srpska ima pravo na žandarmeriju no da je potrebno u Nacrtu zakona provjeriti kakve će biti njene nadležnosti.

“Ako posmatramo sa ustavnog i zakonskog aspekta, Republika Srpska ima pravo da raspravlja o tome i da svoju specijalnu jedinicu zove kako želi.”

Za rezervni sastav policije RS-a, prema njegovim riječima, nije postojalo dovoljno argumenata za formiranje zbog toga što u BiH postoji dovoljan broj policijskih struktura.

U BiH danas postoji oko 18.000 policajaca dok je za vrijeme bivše Jugoslavije bilo oko devet hiljada. Problem nastaje kada je riječ o pokrivanu granice, kazao je Kržalić:

“Granična policija ima problem sa nedostatkom od 500 graničara. To je rađeno na osnovu procjene da se pokriju svi legalni granični prelazi. Sada bi trebalo napraviti novu analizu i da se napravi specifikacija kako bi pokrili svu istočnu granicu.”

Nabavka naoružanja, rezervni sastav policije u RS-u, žandarmerija, prema riječima profesora Kržalića nisu stvari koje su bitne građanima BiH. Istakao je rješavanje ekonomskih pitanja kao bitniji problem za život bh. građana.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad