"Logično da niko ne bi prijavio krivično djelo ako će sam odgovarati zbog toga"

Vijesti 28. jun 201911:45 > 11:54
N1

Advokat biznismena Nermina Aleševića iz Velike Kladuše Ifet Feraget rekao je danas nakon što je završeno ispitivanje Aleševića u Tužilaštvu BiH, da je logično da niko normalan ne bi prijavio neko krivično djelo ako će sam odgovorati zbog toga.

Ovo je jedno od pitanja koje se pokreće ovim postupkom a to je čemu je služila izmjena zakona prošle godine, na čemu je međunarodna zajednica jako insistirala, a to je odbredba koja se tiče prava svjedoka da može svjedočiti a ne odgovorati krivično za iznijeti sadržaj izjave. Temeljno pravo svakog lica, i ja sam to danas rekao na zapisniku u Tužilaštvu, je pravo na pravično i fer suđenje. To pravo uključuje pravo na pretpostavku nevinosti a ona opet uključuje pravo protiv samooptuživanja. Sasvim je logično da niko normalan ne bi prijavio neko krivično djelo ako će sam odgovarati zbog toga“, istakao je Feraget pa dodao:

VEZANE VIJESTI

Tome i služi imunitet ukoliko se na drugi način ne mogu dokazati koruptivne radnje. U slučaju gospodina Aleševića glavna tužiteljica je donijela rješenje kojim je odbila prijedlog postupajuće tužiteljice da da izjavu da gospodin Alešević neće biti krivično gonjen za sadržaj svoje izjave. Znači gospodin Alešević nije imao priliku da da tu izjavu jer je ocjena glavne tužiteljice bila da ovo što su saznali na ovaj način, mene je malo iznenadilo, da u tom rješenju stoji da jedan dio saznanja potječe sa web stranice VSTV-a a vi znate o kome se sve ovdje govori, da je odbila da da izjavu da gospodin Alešević neće biti krivično gonjen za sadržaj prije nego što je on dobio mogućnost da da tu izjavu“.

Istakao je i kako smatra da se može zaključiti da interes države i nije borba protiv korupcije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad