Ministar Anton Kasipović: Neformiranje vlasti na nivou BiH koči mnoge procese

Vijesti 30. jun 201920:41 > 20:43
N1

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović smatra da neformiranje vlasti na nivou BiH koči mnoge procese u BiH i da zbog toga trpe entiteti i građani, te da bi bilo važno da se počne raditi u ustavom i zakonom propisanom okviru.

“Izvjesno je da imamo posljedice i da bi za sve nas bilo veoma važno da se što prije formira vlast na nivou BiH i da se počne raditi u jednom normalnom ustavom i zakonom propisanom okviru“, rekao je Kasipović večeras za Alternativnu televiziju /ATV/.

Komentarišući posljednja dešavanja u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH, Kasipović je rekao da te događaje ne bi dovodio u direktnu vezu sa neformiranjem vlasti na nivou BiH i da je činjenica da trubulencije u okviru institucije VSTS-a nikom ne donose dobro.

“Budući da su neki procesi pred pravosudnim institucijama u vezi sa događajima u VSTS-u živi, nemam pravo da to komentarišem, jer bi se to moglo smatrati određenim pritiskom”, istakao je Kasipović.

Kasipović je ukazao na neophodnost da se radi na Zakonu o VSTS-u i dodao da će Ministarstvo pravde i Vlada Republike Srpske nastojati da u vezi sa tim daju snažan doprinos, jer je riječ o važnom pitanju.

On je ocijenio da prije rada na konkretnom tekstu zakona treba utvrditi principe na kojima će se raditi u okviru nadležnosti u BiH, što nije prenos nadležnosti.

Kasipovoć je podsjetio na protokol iz 2015. godine koji su u Briselu potpisali ministri pravde Republike Srpske i FBiH i predsjednik pravosudne komisije Brčko distrikta, kojim su se obavezali da će uraditi ove principe.

Govoreći o Strategiji za procesuiranje ratnih zločina na nivou BiH, koja nije stupila na snagu godinu dana nakon njenog donošenja, Kasipović je rekao da je ovo jedno od pitanja koje na najbolji način govori o sveukupnim odnosima u BiH.

Kasipović je podsjetio da je u julu prošle godine potpuno bio usaglašen tekst Strategije za procesuiranje ratnih zločina na nivou BiH, ali da nije stupio na snagu.

“Potpuno usaglašen tekst ove Strategije nije uopšte ni uvrštena u dnevni red Savjeta ministara BiH, što nas potpuno deprimira. Razlog tome je pretpostavljam da postoje neki drugi interesi – moguće je da se žele neki predmeti zadržati ili se na neke predmete želi uticati”, rekao je Kasipović.

Na pitanje novinara ima li pritisaka u pravosuđu, Kasipović je odgovorio da na njega nema, ali je naveo da je na početku mandata bilo povremenih poziva kada su ga pitali za konkretan predmet, a da mu se sada, povremeno, obraćaju građani Republike Srpske u vezi sa rokovima postupanja sudova, što ne smatra pritiskom.

On je najavio da će iduće sedmice radna grupa početi sa izradom zakona o suđenju u razumnom roku na nivou Republike Srpske, koji bi se na jesen mogao naću u skupštinskoj proceduri.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad