Gagić: Hlor na čelu liste za dezinfekciju vode, iako je dokazano opasan

Vijesti 01. jul 201911:01 > 14:14
N1

Kakvu vodu pijemo? Ko dozira količine hlora koje su potrebne da bi voda koju pijemo bila stvarno čista i sigurna za piće? Koja je cijena takve vode? O kvaliteti vode, zakonima koje bi trebali donijeti za Novi dan govori prof. dr. Abdulah Gagić sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

Gagić je kazao da sredstva koja se koriste za dezinfekciju vode su biocidi, tj. sredstva koja ubijaju život.

“To su posebne aktivne materije koje su propisane odgovarajućim podzakonskim aktima jedne države, koje kažu možete koristiti hlor, možete ovu ili onu materiju. Brojne su aktivne supstance koje imaju dezinfekcioni učinak. Interesantna je jedna stvar, ako predozirate najveći broj tih aktivnih komponenti, one postaju otrovne”, kazao je.

Naveo je da je ta lista u Federacije BiH iz 1968. godine.

“Na čelu te liste je hlor i njegovi preparati. U međuvremenu, u ovih 50 godina, dokazalo se da je hlor je vrlo opasan, nemojte zaboraviti da je hlor ustvari prvi bojni otrov, da je vrlo opasan, da je toksičan, da može izazvati smrt, da ima tendenciju da u kontaktu sa organskom materijom može praviti različite kancerogene nusprodukte. Ta komponenta se mora vrlo pažljivo dozirati”, pojasnio je Gagić.

Kazao je da je nailazio na simpatične pa čak i tragične primjere doziranja hlora.

Pogledajte video kompletnog gostovanja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad