Radmanović i Špirić u Moskvi na međunarodnom forumu o razvoju parlamentarizma

Vijesti 01. jul 201914:48 > 14:52
PS BiH

U Moskvi je otvoren Drugi međunarodni forum o razvoju parlamentarizma, najveća godišnja međunarodna konferencija u organizaciji Državne Dume Ruske Federacije, u čijem radu učestvuju zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nebojša Radmanović i zamjenik predsjedavajuće Doma naroda PSBiH Nikola Špirić, saopćeno je iz Sektora Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.

Skup je otvorio predsjednik Državne Dume Ruske Federacije Vjačeslav Volodin koji je apelovao parlamentarcima iz cijelog svijeta da intenzivno rade na pitanjima globalne bezbjednosti, sprečavanju ozbiljnih sukoba i zaštiti međunarodnih institucija. Po njegovim riječima, zaštita međunarodnog prava ključna je za razvoj parlamentarizma i rješavanje konflikata i sukoba širom svijeta.

Učesnicima se obratila i predsjednica Savjeta Federacije Federalne skupštine Rusije Valentina Matvijenko naglašavajući da forumi poput ovog promovišu različite države, narode i kulture i kroz razvoj parlamentarizma, unapređuju saradnju između njih.

U sličnom tonu je govorio i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

U plenarnom dijelu konferencije posvećene temi „Međunarodna bezbjednost – dijalog zakonodavaca za mir i stabilnost“, govorili su brojni predsjednici država i parlamenata iz Evrope, Azije, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, kao i predsjednica Interparlamentarne unije Gabriela Cuevas Barron.

Tokom dvodnevnog foruma parlamentaraca u Moskvi, Radmanović i Špirić učestvovat će i na okruglom stolu o temi „Međunarodno humanitarno pravo i humanitarna saradnja: uloga parlamenata i međunarodnih institucija“.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad