Odgođen početak suđenja Sefiću, Sud izdao nalog za privođenje

Vijesti 03. jul 201910:39 > 10:41
N1

U Kantonalnom sudu Sarajevo jutros je trebalo početi novo suđenje Sanjinu Sefiću i drugima, ali je prolongirano za danas u 12 sati zbog nedolaska jednog od optuženih.

Na ranije zakazano ročište nije pristupio optuženi Amar Salihović, te je Sud izdao naredbu za njegovo privođenje. Naime, Vrhovni sud FBiH ukinuo je prvostepenu/nepravomoćnu presudu od 26. septembra 2018. godine i predmet vratio KSS-u na ponovno suđenje.

Vrhovni sud djelomično je uvažio žalbe Tužiteljstva Kantona Sarajevo, branitelja optuženih i punomoćnika oštećenih izjavljene u povodu prvostepene presude u predmetu Sanjin Sefić i drugi, te je prvookrivljenom pritvor produžen za još dva mjeseca.

Sanjin Sefić je u prvostepenom postupku proglašen krivim za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći, te je osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 14 godina i šest mjeseci (za teško kazneno djelo 14 godina, a za neukazivanje pomoći jednu godinu).

Istom presudom, Sara Sefić, Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić oslobođeni su optužbi za krivično djelo – pomoć počinitelju nakon počinjenog kaznenog djela.

Sanjinu Sefiću je suđeno po optužnici kojom se tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, “Golfom 6”, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

U istom predmetu, Sara Sefić, te Dino Alić i Amar Salihović, bili su optuženi da su pomogli Sanjinu da pobjegne iz BiH, a Saud Nišić za pomoć Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad