Mogherini i Hahn odgovorili na pismo bh. udruženja žrtava genocida

Vijesti 03. jul 201912:38 > 12:46
AFP

Šefica diplomatije Evropske unije Federica Mogherini i komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn odgovorili su na pismo bh. udruženja žrtava genocida, žrtava silovanja i logoraša koje je na adresu evropskih čelnika poslano u aprilu ove godine.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

hvala Vam na pismima koje ste poslali 2. aprila predsjedniku Komisije Junckeru, potpredsjedniku Timmermansu i za nas dvoje u vezi s konačnom presudom Radovanu Karadžiću. Predsjednik Juncker nas je zamolio da Vam odgovorimo.

Konačna presuda u slučaju Karadžić pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS), a koju je izreklo Žalbeno vijeće, zatvara slučaj koji se odnosi na neke od najtragičnijih događaja u nedavnoj europskoj prošlosti, uključujući ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Naše duboko žaljenje je s onima koji su izgubili svoje najbliže i one koji su preživjeli.

EU u potpunosti poštuje odluke Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i MMKS-a. Ponavljamo potrebu za punom suradnjom s MMKS-om kao nasljednikom MKSJ-a. Međunarodna krivična pravda ne samo da doprinosi okončanju nekažnjavanja već i širenju povjerenja i pomirenja unutar Bosne i Hercegovine, kao i cijele regije.

EU očekuje od svih političkih lidera da podrže odluke međunarodnih sudova i da se suzdrže od bilo kakvih izjava i djela koje bacaju sumnju na nezavisnost ili nepristrasnost procesa donošenja presuda. Lideri regije moraju preuzeti vodstvo svojim primjerom. Moraju izbjeći i osuditi izjave ili djela koji potpiruju međuetničke tenzije i aktivno se usprotiviti nacionalističkim pričama. U EU nema prostora za potpaljujuću retoriku , da ne spominjemo veličanje ratnih zločinaca na bilo kojoj strani. Negiranje ili revizionizam je suprotan temeljnim europskim vrijednostima. Kontinuirano ponavljamo ovu poruku, kako javno tako i u komunikaciji s pojedinačnim liderima.

U Komisijinom dokumentu ‘Kredibilna perspektiva proširenja za pojačan angažman EU sa zapadnim Balkanom’, Komisija je jasno rekla da daljnji napori ka pomirenju su od ključne važnosti za čvrsto usidren mir te kako bi se osigurala dugoročna stabilnosti u regiji. Sve zemlje se moraju nedvosmisleno opredijeliti, usmeno i na djelu, za prevazilaženje ostavštine iz prošlosti tako što će postići pomirenje i riješiti otvorena pitanja prije ulaska u EU”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad