"Zamislite kada bi Srbija sada potpisala jedan takav sporazum sa RS"

Vijesti 08. jul 201912:26 > 12:36
N1

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić govorio je danas s sastanku ministara vanjskih poslova Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji se održava u sklopu bosanskohercegovačkog predsjedanja tom regionalnom inicijativom. Na ovaj sastanak nisu sitgli predstavnici Kosova i Albanije.

“Ovo je jedna od veoma starih regionalnih organizacija. Ima ih puno, i previše. Ova organizacija je korisna jer ona obuhvata sve zemlje regiona jugoistočne Evrope. Zato je i bila donijeta odluka 2014. godine na samitu u Bukureštu da se u skladu sa dogovorom iz Brisela o regionalnom predstavljanju omogući učešće Kosovu u ovom procesu pod uslovima koji su dogovoreni tim sporazumom”, kazao je Dačić u Sarajevu.

Kazao je da je u ovom slučaju “poruka potpuno jasna”.

“Uslovi su takvi da ovdje ispred svakoga od nas piše ime glavnog grada, Beograd, Sofija, Priština… Nema zastava, nema imena država. Statusno je neutralna. Kosovo se obilježavanja u skladu sa sporazumom sa zvjezdicom i fus notom. Srbija se složila da Kosovo učestvuje u ovome. Kosovo je bilo zahvalno Srbiji. Sada uslovi pod kojima oni učestvuju za njih više nisu prihvatljivi. Oni više neće da budu sa zvjezdicom i fus notom. Problem je ovdje u tome što oni nikada neće da ispoštuju nijedan dogovor koji se postigne. Većina zemalja je izrazila žaljenje zašto su odsutni. Nije im smetalo 2015. u Albaniji sada im smeta u BiH”, naveo je Dačić.

Reagovao je i na potez Prištine i Tirane čiji su predstavcnici potpisali sporazum o ujedinjavanju i koordinisanju svojih spoljnih politika koji uključuje i zajedničke ambasade. Sporazum su u utorak u Albaniji potpisali kosovski i albanski ministri spoljnih poslova Bedžet Pacoli i Gent Čakaj.

“Pacoli kaže da sporazum o zajedničkoj spoljnoj politici ustvari predstavlja Albaniju i Kosovo kao jednu naciju. Šta još treba da se nacrta da neko ne želi da vidi da je u pitanju stvaranje Velike Albanije. Zamislite kada bi Srbija sada potpisala jedan takav sporazum sa Republikom Srpskom? Da li je to onda narušavanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine ili nekih interesa. Vjerovatno bi to svi osudili. Svi smo ovdje naši, svi se međusobno dobro poznajemo”. 

“Zašto oni to rade prema Bosni i Hercegovini? Što nisu prošle godine odbili da učestvuju u Sloveniji? Što nisu odbili da idu u Albaniju? Što su sada otišli u Poznan? Oni to ne smiju da rade pred nekima iz EU, ali mogu da se ljute na BiH i da vrše pritisak da BiH prizna Kosovo. Što se ne ljude na Rumuniju? Srbija je bila veoma konskturktivna prema Prištini”, kazao je Dačić.

Osim Dačića, na sastanku, koji se održava u Kongresnoj sali hotela “Holiday”, učestvuju ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu, te visoke delegacije učesnica SEECP-a: Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Rumunije i Slovenije.

Sastanku prisustvuju i predstavnici Evropske unije (EU) i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), dok su svoj dolazak u BiH otkazale delegacije Kosova i Albanije.

Sastanak prethodi Samitu na nivou predsjednika 9. jula na Jahorini, kojim će biti okončano predsjedanje Bosne i Hercegovine SEECP-om pod motom “Bolja povezanost za bolji život”.

Regionalna inicijativa Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) pokrenuta je 1996. godine u Sofiji u cilju jačanja regionalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad