Mektić o zahtjevu Turske: Doveli su nas u specifičnu, neuobičajenu situaciju

Vijesti 10. jul 201912:01 > 12:03
N1

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić za N1 je potvrdio da su od turskih vlasti obaviješteni da je jednom broju turskih državljana koji se nalaze u BiH i imaju regulisan boravak poništene putne isprave. Jučer je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio da je na sastanku u Sarajevu sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom razgovarano o turskim državljanima u Bosni i Hercegovini koje vlasti Turske sumnjiče za pripadnost FETO organizaciji koju u toj zemlji smatraju terorističkom organizacijom.

Portal Žurnal je objavio da je Ministarstvu sigurnosti BiH dostavljeno osam imena tzv. “Gulenovaca” u BiH čiju deportaciju žele turske vlasti. Isti izvor je naveo da je Erdogan tražio da bh. vlasti isporuče sve turske državljane koje tamošnje vlasti traže zbog optužbi da su povezani sa pokretom Feto čiji je osnivač Fetulah Gulen.

“Mi smo obaviješteni da su jednom broju turskih državljana koji se nalaze u BiH i imaju regulisan boravak, turske vlasti poništile putne isprave. Oni nisu unijeti ni u Interpolovu bazu kad se govori o traganju za putnim ispravama. Doveli su nas u specifičnu, neuobičajenu situaciju. Sada, ministarstvo i nadležne agencije bi trebale pokrenuti jednu vrstu upravnog postupka vezano za to i da odluče o statusu tih državljana”, kazao je Mektić za N1.

Kako kaže, koliko je obaviješten, oni su podnijeli zahtjev za azil u BiH.

“Nakon tog zahtjeva sve će se radnje obustaviti, odlučivat će se isključivo o zahtjevu za azil. Poslije odluke o azilu će se nastaviti upravni postupak vezano za njihov status. Ne mogu prejudicirati rješenje. Mi imamo jednu vrstu informacije o tim osobama kojima je poništena turska isprava. Same te osobe su se javljale našim institucijama da vide šta i kako dalje da im se reguliše status. Uzeli su jednu advokatsku kuću ovdje u Sarajevu da ih zastupa”, naveo je Mektić.

Turske vlasti su, navodi Žurnal, prošli mjesec dostavile bh. vlastima spisak turskih državljana koji žive u BiH, a kojima su poništeni pasoši.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad