Ministar Džindić za N1 o gašenju Aluminija: Da smo sinoć imali čarobni štapić…

Vijesti 10. jul 201917:13 > 17:24
N1

Nermin Džindić, ministar energije i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, za N1 je izjavio da je kojim slučajem u ponoć, 9. jula ima čarobni štapić kojim bi pobrisao dugove Aluminija - treća smjena bi već narednog dana proizvodila negativan rezultat.

On je kazao da se desilo neizbježno s ovom kompanijom zbog upravljačkog modela i poslovanja koji je prisutan minulih 20 godina.

“Nije moglo dalje. Model po kojem proizvodnja, gdje uz tonu aluminija dodajemo 1.000 KM i šaljemo krajnjem kupcu je krajnje neodrživ. Problem postoji dvadeset godina. Kada smo preuzeli mandat, napravili smo nekoliko analiza, napravili smo revizorski izvještaj, on nam je dao dva pravca kretanja. Jedan je bio pronalazak strateškog partnera, drugi je stečaj”, kazao je Džindić u Danu uživo.

“U slučaju Aluminija – stečaj ne mora da znači likvidaciju. Model koji je poželjan jeste da se u stečaju uradi reorganizacija, napravi model po kojem će Aluminij proizvoditi aluminij i praviti profit. Da smo sinoć u 12 imali čarobni štapić, kojim ćemo pobrisati sve dugove od 400 miliona KM, u trećoj smjeni bi Aluminij proizvodio negativan rezultat”, poručio je Nermin Džindić za N1.

Vlada FBiH je sagledala situaciju i obavijestili su Upravni i Nadzorni odbor da pošalju informaciju o pravcu gašenja te stanju8 opreme.

“Zamolili smo da se napravi analiza radnika, statusa radnika, da se dostavi informacija Vladi FBiH. Na osnovu čitave informacije će se zauzeti stav. Očekujemo da će Uprava podnijeti zahtjev za stečaj. Što se radnika tiče, Vlada je obećala da će za sve radnike koji stiču uslove za penziju uplatiti i uvezati staž i radnici će otići u penziju”, izjavio je Džindić za N1.

Aluminij prema njegovim riječima nije plaćao ni dobavljače, ni Elektroprivredu HZHB, ni poreze ni doprinose, ni druge naknade – odnosno sve što se moralo i moglo platiti da ne dođe do procesa zaustavljanja rada.

Da li ima elemenata za krivičnu odgovornost?

“Ima puno osnova da sve prethodne Uprave odgovaraju. Ja sam tehničko lice i tehnokrata sam, ne bih da se bavim tim stvarima”, kratko je kazao.

On je podsjetio da je udjel i uticaj Vlade FBiH u ovoj firmi 44 posto, 44 posto su manji dioničari, a 12 posto je Vlada Hrvatske. Dodao je kako ima elemenata gdje Vlada Hrvatske može pomoći, ali nisu odgovorili na pozive – te da ne zna zbog čega je to tako.

Dodao je i to da Vlada Hrvatske nije uložila ništa u Aluminij, te da Vlada FBiH ne može po važećim zakonima davati finansijsku podršku – i da je taj stav jasan.

Džindić je pojasnio da su strateški partneri Glencore i Emirates Global upoznati sa situacijom, te da su bili korektni u pregovorima. Posjeduju podatke, a naglašeno im je da situacija predviđa pronalazak partnera ili stečaj, a u slučaju stečaja potreban je partner u smislu reorganizacije.

Džindić je naglasio da se Aluminij ugasio bez marke, ali da i dalje postoji varijanta da se većina opreme spasi.

“Neka postrojenja namjerno su obstruirana da se ugase na ispravan način. Ne znam ko je to uradio, ali znat ćemo nakon izvještaja. Kada dobijem zvaničnu informaciju – očitovat ćemo se. Očekivao sam to tokom dana, zvao sam direktora, ali očekujemo podatke do sutra. Ekipe su na terenu – da se svi podaci saberu”, poručio je Džindić.

Može li kompletna situacija značiti kraj za Aluminij?

“Svaka firma može biti uspješna i neuspješna. Zavisi od menadžmenta, da li zna da radi. Za ovaj slučaj moraju se znati najbolji, koji razumiju procese, znaju sve detalje u procesu – a ne samo da dođu na posao u kravati i odijelu i ne vide pogon nikada. Postoji nada i šansa. Hoće li Aluminij to znati iskoristiti – zavisi od toga šta bude prioritet”, poručio je.

Džindić je poručio i to da se plate u firmi moraju dovesti u razumne okvire, te da je nedopustivo da direktor ima 10.000 KM plaću.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad