Zajović: Očajanje što država iz koje dolazimo ima politiku negiranja genocida

Vijesti 11. jul 201912:46 > 12:52
N1

"Nećemo prestati da tražimo da premijerka i predsjednik priznaju genocid, to im nalažu obaveze prema žrtvama. Srebrenica je mjesto poraza cjelokupnog čovječanstva i ovo im je prilika da povrate potpuno izgubljenu ljudskost", kazala je za N1 Staša Zajević iz Udruženja "Žene u crnom".

Emocije su neizbježne, naš bol. Stid je nevažan u odnosu na ono što se dešava u Srebrenici, mi ovako izražavamo najdublje suosjećanje i očajanje što država iz koje dolazimo ima državnu politiku negiranja genocida. Postoji ozbiljna tendencija nazadovanja u odnosu na prošle godine“, kazala je Zajević.

Zajević kaže da je Srebrenica mjesto poraza cjelokupnog čovječanstva.

Pored falsifikovanja činjenica postoje moralne matrice koje su dovele do genocida. Nećemo prestati da tražimo da premijerka i predsjednik priznaju genocid, to im nalažu obaveze prema žrtvama. Srebrenica je mjesto poraza cjelokupnog čovječanstva i ovo im je prilika da povrate potpuno izgubljenu ljudskost. Naša je obaveza da nastavimo to da tražimo, ali nemamo mnogo nade jer su gluhi i slijepi za sve zahtjeve međunarodne zajednice. Da su pragmatični u svojoj politici onda bi poštovali rezolucije Evropskog parlamenta i odgovorno se odnosili prema budućnosti države u kojoj živimo“.

Dodala je da je navikla na razne napade na njezino udruženje.

Nedavno smo imale seriju informativnih razgovora i to je jedan od instrumenata na koji oni žele da sve odgovorne glasove u Srbiji satjeraju u ćošak. Mi ne prestajemo da dižemo glas i mislimo da je to važno zbog žrtava“.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad