Detalji slučaja Tower

N1

Elvedin Pinjić iz preduzeća Europrofil, inače podizvođač radova na objektu Tower, prijavio je Sedina Halilagića i Elvedina Mahmutovića da su od njega tražili dar od 200.000 KM, nakon što im je on zatražio izmjenu ugovora na osnovu Europrofil postavlja fasadu na Tower.

Pinjić je, navodi Tužilaštvo dogovorio da će novac dati osumnjičenim, pa cio slučaj prijavio policiji. Tužilaštvo je zatražilo posebne mjere, na osnovu kojih su Halilagić i Mahmutović, praćeni i snimani. Na koncu Pinjić im je dostavio prvu ratu dogovorenog iznosa – 30.680 evra. Novčanice su bile označene i prilikom hapšenja pronađene su kod prvoosumnjičenog Sedina Halilagića.

To su tvrdnje Tužilaštva za koje ne moramo reći da su istinite u ovoj fazi. S obzirom da je faza istrage, bilo bi neprimjereno na takav način komentarisati. Mi smo naveli razloge iz kojih u ovom trenutku ne želimo o nekim stvarima da razgovaramo. Nemamo naredbe o provođenju istrage, nemamo sadržaj posebnih istražnih radnji. I zbog toga smo taj dio ostavili za nastavak postupka“, izjavio je Jasmir Muratović, advokat odbrane.

Odbrana oba osumnjičena tvrdi da je Pinjić prijavom rukovodećih ljudi Smart Investa zapravo želio skrenuti pažnju sa činjenice, da preduzeće Europrofil nije poštovalo zadate rokove, da je kvaliteta njihovih radova upitna, između ostalog da je Kantonalana inspekcija utvrdila da fasadna skela nije postavljena propisno.

Takođe poručuju, da će dokazati da se izmjena ugovora, zbog koje se Pinjiću tražio novac odnosi na promjenu materijala. Tj. da je Europrofil želio postaviti materijal manjeg kvaliteta od dogovorenog. Prvoosumnjičeni Halilagić je na samom kraju ročišta poručio da će kao građevinski inženjer sve može da dokaže te da je pitanje kome je mjesto ispred sudije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad